Начало Водещи Руснаците се умориха. Всяка трета рубла от държавния бюджет отива за войната...

Руснаците се умориха. Всяка трета рубла от държавния бюджет отива за войната с Украйна

79
Война в Украйна

Пренапишете този текст, като използвате собствените си думи и се опитай да запазиш дължината на текста и запази HTML таговете

Войната продължава с пълна сила

Русия произвежда оръжия ударно и всяка трета рубла от държавния бюджет отива за военните действия в Украйна. Сред руснаците обаче расте умората от войната. Това се дължи и на икономическите последици от агресията.

Забележително бе, че в новогодишната си реч Путин не спомена войната срещу Украйна директно, както и това, че той не се появи отново сред военните, а предпочете да се показва на фона на мирна и гражданска Москва. И ненапразно. Социологическите проучвания съвсем ясно показват умората на руснаците от войната. Това се дължи и на икономическите последици, коментира АРД.

Ако не бяха вездесъщите реклами по големите електронни билбордове в Москва, приканващи хората да се запишат като войници на договор за „специалната военна операция“, човек почти не би разбрал, че се води война. Но тя си има своята цена. И се изразява не само с броя на убитите и ранените, който Русия третира като държавна тайна.

Държавен бюджет в затруднение

„Положението с държавния бюджет е несъмнено сложно“, призна зам.-председателят на държавната Дума Александър Жуков. Заради „специалната военна операция“ щели да бъдат похарчени много сериозни средства за отбранителната способност на страната, поясни той. В новия държавен бюджет всъщност се поставя рекорд – една трета от средствата ще отидат за държавния отбранителен и охранителен апарат.

Западните санкции промениха икономиката на страната в значителна степен, коментира АРД. И най-вече потребителското поведение, особено на жителите в градовете. Автомобилите, филмите, електрониката и козметиката от Запада са по-малко. Те са по-скъпи и се налага да се внасят по заобиколни маршрути чрез т.нар. паралелен внос – без официалното съгласие на производителите. Русия се опитва да открие заместители, свое собствено вътрешно производство, а все по-често – и от Китай.

Износът на нефт и газ за Запада, който е толкова важен за държавните приходи, също е спаднал. Русия се опитва да намери нови пазари. Президентът Путин повтаря почти предизвикателно – включително и в първата си медийна изява за тази година – че руската икономика не може да бъде унищожена от санкциите.

Няма промяна на курса за войната

„Когато западните компании напуснаха пазара ни, очакваше се срив. Смятаха, че фирмите ще фалират и хиляди ще станат безработни. Както и че хората ще излязат по улиците, за да искат хляб и работа. Вместо това имаме най-ниското ниво на безработица в историята на Русия с 2,9 процента“, обясни руският президент. Според него инфлацията в страната е висока, но и тя била под контрол.

Руското оръжейно производство – танкове, ракети, боеприпаси – се е увеличило драстично. Посланието зад това съобщение на Министерството на отбраната е: няма да изчерпим резервите си. Мащабните, брутални атаки с дронове и ракети срещу Украйна през последните дни очевидно трябваше да подчертаят това допълнително. Те демонстрираха и това, че признаци за промяна в курса на Путин по отношение на войната срещу Украйна няма да има.

Не е сигурно как точно щеше да се развива Русия, ако не водеше война срещу Украйна. Сигурно е обаче, че страната щеше да бъде в много по-добро икономическо и социално положение, коментира германската обществено-правна медия.

Новата руска нормалност

Социологическите проучвания показват, че умората от войната сред хората се увеличава. Но новата руска нормалност изисква и това да не се критикува „специалната военна операция“ – под заплаха от строги наказания. Това затруднява оценката на реалните настроения в страната.

В Русия няма критични медии, в които да се водят открити дебати за цената и целите на войната. Те са забранени и прокудени от страната. След няколко седмици, в края на февруари, ще започне третата година от началото на войната в Украйна. И няма никаква представа как би могъл да изглежда преходът към мира.

Коментарът на Франк Айшман от АРД е публикуван в Дойче Веле.

предишна статияФилип Гунев за ДЕБАТИ: Миграционната ситуация в Австрия зависи много малко от потока през България
следваща статияЕто в кои области на България са най-високите и най-ниските пенсии