Начало Свят Руски удар е поразил най-големия украински язовир

Руски удар е поразил най-големия украински язовир

54
язовир
Разрушената стена на язовир „Каховка“ в Южна Украйна. Снимка: АП чрез Maxar Technologies /БТА

Държавната хидроенергийна компания на Украйна заяви, че руски удар порази най-големият украински язовир – „ДнипроХЕС“ в Запорожка област, но гарантира, че няма риск от скъсване на стената, цитирайки Ройтерс и БТА. Официални представители съобщиха за засегната енергийна инфраструктура и в други области на страната.

„В момента има пожар във водноелектрическата централа (ВЕЦ). Спасителните екипи и енергетиците се погрижват за последиците от въздушните удари“, казаха от „Укрхидроенерго“, които управляват мрежата от язовири в Украйна.

Министърът на енергетика на Украйна Герман Галушченко заяви, че това е най-голямата атака срещу енергийната инфраструктура в последно време. Той добави във „Фейсбук“, че целта е да се предизвика мащабен срив на енергийната система, също както миналата година.

В областта Хмелницка украинската телевизия съобщи, че един човек е загинал и няколко са ранени след руска атака, която поразила критична инфраструктура.

Кметът на Харков Игор Терехов сподели, че светофарите в града не работят поради руските удари срещу електрическите съоръжения.

В същото време, компанията ДТЕК предупреди за прекъсвания в електрозахранването в югоизточната Днепропетровска област, след като Русия предприела атака срещу техните съоръжения.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че Русия изстреляла над 60 дрона и близо 90 ракети при нападението върху страната тази нощ.

Още международни новини – четете тук

предишна статияШарл Мишел: За мен беше удоволствие да работя с академик Денков
следваща статияДенков от Брюксел: Борисов се крие. Да видим можем ли да поправим счупеното