Начало Свят Русия ще проведе учение с тактически ядрени оръжия

Русия ще проведе учение с тактически ядрени оръжия

39
Русия ще проведе учение стактически ядрени оръжия
Снимка: БТА

Русия планира да изпълни военно учение, което включва практика с тактически ядрени оръжия, информираха Франс прес и Ройтерс, цитирайки руското министерство на отбраната, според БТА.

Според министерството, учението е заповядано от президента Владимир Путин и ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни мисии. В учението ще се отработва подготовката и разполагането на нестратегическите ядрени сили, които са разположени близо до Украйна, посочва АФП.

Участват ракетни сили от Южния военен окръг и руските ВМС с цел да се гарантира териториалната цялост и суверенитет на Русия. Това учение е реакция на западни изяви за евентуално изпращане на военни от НАТО в Украйна, обяви представител на Кремъл, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и представители на Великобритания и САЩ са обсъдили готовността и дори намерението да изпратят въоръжени сили в Украйна, което би означавало конфронтация с руската армия, подчерта представителят на Кремъл.

„Това е нов степен на напрежение. Това е необичайно. И определено изисква специално внимание и мерки“, коментира говорителят на Кремъл.

Макрон наскоро заяви, че не е изключено чуждестранни войници да бъдат изпратени в Украйна, ако руските сили пробият фронтовите линии.

Руската армия и други специализирани служби следят информацията за наличие на френски Чуждестранен легион в Украйна, допълни представителят на Кремъл.

Говорителят на Кремъл нарече „нелепа“ публикация във в. „Файненшъл таймс“, че Русия подготвя актове на саботаж в Европа, с цел постоянен конфликт с Запада.

Въпросите относно използването на севернокорейски ракети от руските сили в Украйна трябва да бъдат насочени към министерството на отбраната, посочи представителят на Кремъл.

През миналата година САЩ и други държави обвиниха Северна Корея, че предава на Русия оръжие за употреба на бойното поле в Украйна. Двете страни се ангажираха да укрепят военното си сътрудничество, помни Ройтерс.

Руската агресия в Украйна доведе до най-лоши отношения между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. Русия представя конфликта като сблъсък с Запада, който според Путин е блокирал руските усилия за установяване на добри отношения след разпадането на СССР и е опитал да превземе контрол над Украйна, докато разширява НАТО на изток. Западът и Киев обаче твърдят, че няма да почиват, докато руските сили бъдат победени и представят конфликта като опит за имперско окупиране, насочен към връщане на Украйна в сферата на Москва.

Още новини от деня – четете тук