Начало Водещи Русия отново със заплахи към България

Русия отново със заплахи към България

149
Альоша
На снимката: Спорният паметник на Съветската армия в Пловдив „Альоша“

Лица от русия изразиха своята загриженост за опитите на България да национализира или отнеме руски имоти в страната. Това заяви Наил Мухитов, секретарят на Съвета по безопасност на Русия, в интервю за агенция ТАСС, цитирано от БГНЕС.

Мухитов отбеляза, че България беше приятелска страна, но сега се изправя пред унижение от страна на САЩ и Великобритания. Тя планира да премахне паметника на съветския войник Альоша в Пловдив и да изтрие всяка спомен за руската помощ в учебниците на българските училища. Освен това, България върви твърде далеч – планира да национализира руското имущество в страната. Мухитов предупреди, че такива действия няма как да останат без отговор.

Русия притежава скъпоценни имоти и големи земи в България, каза той.

По-рано български депутати обсъждаха законопроект за национализацията на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, принадлежащ на руското правителство, както и замразяването на имущество на руснаците, обект на санкции от страна на Европейския съюз, допълва ТАСС.

Депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира, че законодателната инициатива е много закъсняла, особено в контекста на военните действия на Русия в Украйна.

От ДЕБАТИ.БГ напомняме, че руският парламент изпрати писмо до общинските съветници от ДСБ в Пловдив, заради предложението им за премахване на спорния паметник. Писмото разкрива истинското отношение на Русия към България, което може да се опише единствено като агресивно и заповедническо. Това дава повод за загриженост и продължаващите опити за заплахи, които този път идват от секретаря на Съвета по безопасност на Русия, Наил Мухитов.

Руската словесна агресия към България и мълчанието на българските институции

Още новини от деня – четете тук

предишна статия„Би Би Си“: В очакване на голяма война. Как Европа се подготвя за най-лошото
следваща статияДа крадеш от здравната каса е същото, като да откраднеш пенсията на един пенсионер