Начало Свят Русия атакува Харков, Днепър и Одеса

Русия атакува Харков, Днепър и Одеса

54
Украйна
Снимка: АП/БТА

През Великденската нощ – Русия извършва нападение върху украинските региони Харков, Днепр и Одеса. Има съобщения за жертви и ранени хора. Президентът Володимир Зеленски съобщава, че руски изтребители са атакували Източна Украйна.

В Харков се съобщава за двама убити, а хранителна фабрика е запалена, като нанесени са щети и на други сгради и инфраструктура, каза областният управител Олег Синегубов. В Одеса на юг военновъздушните сили съобщиха, че успешно са свалили всичките 13 дрона, които са атакували.

Олег Кипер, председател на Одеската областна военна администрация, сподели, че падащите отломки са ранили четирима души и са предизвикали пожар. Българите в Одеска област са над 150 000 според преброяването през 2001 година. Около 50-60 000 българи живеят в самия град Одеса.

В обръщението си президентът Володимир Зеленски посочи, че украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали руски изтребител над Донецка област:

„Руските терористи използвали 8 ракети и около 70 авиационни бомби срещу нашите погранични позиции. Дори на Великден тяхната атака не отслабва. Поздравявам 110-а механизирана бригада за свалянето на руски Су-25.“

Информацията за атаката не е потвърдена от други източници, отбелязва агенция Ройтерс. Донецка област е една от четирите области, които Русия обяви, че анексирала.

Президентът добави, че мирната конференция за украинската Формула за мир трябва да бъде успешна. Форумът, който ще бъде организиран от Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни.

За още новини посетете тук