Начало Свят Румънският президент влиза в надпреварата за генерален секретар на НАТО

Румънският президент влиза в надпреварата за генерален секретар на НАТО

64
Клаус Йоханис
Снимка: БТА

Президентът на Румъния, Клаус Йоханис, обяви днес, че ще участва в битката за позицията на генерален секретар на НАТО, подчертавайки важността на Източна Европа в състава на алианса, съобщава Хотнюз.

„Реших да се включа в надпреварата за позицията на генерален секретар на НАТО.

В момента Румъния има уважение в НАТО и ЕС чрез външната и сигурностната си политика. Вярвам, че (сега) е моментът Румъния да поеме по-голяма отговорност в управленския екип на НАТО“, заяви шефът на държавата на пресконференция, цитиран от БТА.

„Под НАТО-чадъра получихме най-силните гаранции за сигурност в историята. Живеем в най-трудните времена по отношение на сигурността в последните десетилетия, но сме защитени, защото сме членове на НАТО“, допълни Йоханис.

Според него „Русия представлява сериозна и дългосрочна заплаха за Европа, като подчерта, че укрепването на източния фланг остава приоритет в дългосрочен план“.

Йоханис напомни, че Румъния от самото начало се е ангажирала да отделя по 2% от БВП за отбрана, а в момента залага по 2,5% от БВП.

Президентът също посочи, че Румъния подкрепя напълно Украйна и че „имаме сложни отношения с Русия и сме предприели сериозни мерки, за да гарантираме пълната сигурност на гражданите си“.

„Покривам тази кандидатура от името на Румъния с пълната отговорност, а решението ми се основава на постиженията на Румъния, натрупан опит през двете ми президентски мандата, дълбокото разбиране на предизвикателствата, пред които стои НАТО, Европа и по-специално нашият регион, както и моят страстен ангажимент към основните ценности и цели на НАТО“, добави още Йоханис, цитиран от Диджи 24.

„Мисля, че НАТО трябва да обнови своята мисия с по-силно присъствие в този регион“, подчерта президентът.

Това обявление идва в контекста на 20-годишнината от приобщаването на Румъния към НАТО този месец, набляга телевизията.

За тази позиция, която понастоящем заема норвежецът Йенс Столтенберг, се състезава и нидерландският премиер Марк Рют, който е подкрепен от множество членки, включително САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

На 22 февруари официални източници съобщиха, че Румъния уведоми НАТО за намерението си да предложи Клаус Йоханис за ръководител на алианса.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияМИНА: Туристическият съвет на Бар участва в туристическото изложение в Берлин
следваща статияХърватският баскетболист Марио Хезоня отхвърлил две оферти от Реал Мадрид за подновяването на договора му