Начало България Румен Радев: Конституцията да не се използва като параван за интимните сцени...

Румен Радев: Конституцията да не се използва като параван за интимните сцени между някои партии

680
румен радев

„Това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените партии търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор”. Това заяви държавният глава Румен Радев след участието си в събитието „Зеленият преход на страните от ЦИЕ“. В него се включи и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Радев коментира и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

„Когато загърбиш своите принципи и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство, става все по-трудна задача. Това се прояви и при скоростното назначаване на г-н Сарафов”, каза държавният глава.

Според него функцията временно изпълняващ главен прокурор е „изключително удобна за задкулисието“.

Радев бе категоричен, че назначението

на Сарафов не преминава през детайлната процедура за избор на главен прокурор и през указ на президента. „В същото време той се ползва с всички правомощията на главен прокурор“, допълни президентът. Според него за работата на Сарафов трябва да се съди по отношението му към депутатските имунитети. „Той трябва много бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политически сили да се доизпират взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта”, каза още държавният глава.

Той призова „да не се използва Конституцията като параван, който да скрива интимните сцени между някои партии в парламента”.

Който предлага премахването на фигурата главен прокурор, трябва много ясно да заяви

с какво заменя този главен прокурор

и по какъв начин ще бъде устроена цялата работа на Прокуратурата, смята още президентът. По думите му за подобна промяна трябва да бъде свикано Велико Народно събрание.

На въпрос за поредната ескалация на напрежение в отношенията между България и Република Северна Македония, Румен Радев подчерта, че поведението на Скопие няма да изведе страната на верния път на истинска и пълноценна европейска интеграция. Президентът отчете засилване на стремежа на югозападната ни съседка към

лобиране пред европейски институции

и държави, чрез което да бъдат прикрити нарушаването на човешките права, липсата на реформи и готовността за начало на преговорите за членство на РСМ. „Скопие трябва да си научи урока. В момента пак се засилва лобирането, но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори. Решенията за РСМ не трябва да се основават на лобиране, което прикрива липсата на реформи и дълбокото нарушаване на човешките права в страната“, подчерта той.

Държавният глава не подмина и темата за войната в Украйна. По думите му страната ни не е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Според Радев, ако правителството вземе това решение, това ще е грешка.

предишна статия„Наталия, която звъни на цяла България“- кой стои зад нея?
следваща статияБорислав Сандов: Пилонът на Рожен ще е символ за една несправедлива граница вътре в българските земи