София

Независим кандидат за кмет на София излиза на сцената на трудно пробиваемата синя столица и взима силна преднина от 38% срещу най-убедителния партиен претендент за същия стол, който е събрал 23% от гласовете на столичани.

На балотажа непартийният играч се изстрелва високо с 67%, получени след силно мобилизирал се нов вот и умерено прегрупиране на силите от първия тур. Печелившият му лозунг е съвсем изчистен: „…ще разбия стария модел на партийно съзаклятие в управлението на столицата“. В същата втора част на спектакъла и опонентът вдига резултата, на 32%, но в крайна сметка губи.

Годината е 2005-а, а двамата балотажни кандидати за софийски кмет са Бойко Борисов и Татяна Дончева.

Оттогава до днес изтече много вода, донесла и отнесла много политически преобличания, но за пръв от много години насам в София пак се стига до балотаж и разликата между опонентите е близка до старата картина. И основният ударен лозунг е познатият „не на стария модел на партийно съзаклятие в кметството“, модернизиран с допълнението, че „това съзаклятие блокира развитието на София с корупция и непрозрачност“. С това обвинение напред срещу действащия кмет Йорданка Фандъкова и ГЕРБ атакуваха всички основни, влезли в битката за местния вот 2019-а отбори – леви, десни,центристи,неформали и други.

До един възловите играчи декларираха, че основна тяхна кауза е именно да бъде счупен моделът „Фандъкова“ в София.

ПЪРВИ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ, ФАНДЪКОВА И ДРУГИТЕ

Самата кампания досега и хаотичните и поединични действия на опонентите не дадоха особен резултат във въпросната посока. След първи кръг от вота старият кмет Фандъкова (ГЕРБ), излезе пак най-напред с 36%, с десетина процента преднина пред сочения за най-силен опонент – Мая Манолова (28%), специално преродена за случая в независим претендент социалистка, последно силен републикански омбудсман.

Фандъкова изпревари с 24 и съответно с близо 25% всеки от другите двама, сочени също за силни противници: арх. Борислав Игнатов на десните от „Демократична България“ и независимия Борис Бонев (формация „Спаси София“).

Чисто математически сборът от процентите на вече изброените най-силни критици на модела „Фандъкова“ постфактум, след първи тур на реалния вот, става над 50% срещу събраните от кмета на ГЕРБ в София – 36%. Което е сигнал, че има теоретичен потенциал, макар и абсурдно широкоспектърен за нашите ширини, за преодоляване на  статуквото на „Московска“.

ИСТАНБУЛ, БУДАПЕЩА, СОФИЯ

Но теорията е едно, реалните политически заложби на местните актьори обаче са друго и те не допускат разиграване на чужди сюжети, макар и съвсем пресни и доказано ефикасни, от рода на станалото през юни т.г. в Истанбул или само преди десетина дни, през октомври, в Будапеща. Общества и региони, където даже съвсем разнородни сили обединиха тактически ум и разум, затиснаха партийните си егоизми и вкупом дадоха силен сигнал, че не приемат властови модели, които поставят в риск устоите на демокрацията и рушат имиджа на държавата.

В Истанбул новият кмет стана знак за отрицание на тревожещия цял свят модел „Ердоган“. В Будапеща единният нов избраник на опонентите на модела „Орбан“ бе красноречив сигнал, най-вече за Европа, че унгарците като гражданска общност не са склонни да връщат парчета от миналото в живота си и да позволят да бъдат сочени с пръст като „демокрация и европейци под въпрос“.

Но това са далечни нам сюжети и каузи. Какво иска, какво може и какво не може самото гражданско общество у нас предстои да бъде наблюдавано само след няколко дни, когато има куп балотажи за кмет както в София, така и на много други места из цялата страна.

Ще има ли мобилизация за протестен вот, активизиране на спящи досега клетки, действено прегрупиране на сили с цел Промяна? Или приемаме, че това, което имаме, е най-доброто и затова трябва да бъде всякак пазено? Какво ще покажат десетките повторни гласувания?

Специално знакова с поведението си е столицата.

 МЕЖДИННАТА ИЗХОДНА ПОЗИЦИЯ

Стартовите резултати за балотажа са 36% „за“ Йорданка Фандъкова и „за“ модела „ГЕРБ“ в София, срещу 28% за особения играч Мая Манолова.Фигура, която със заработения си с много тичане и амбиция силен омбудсмански чар и рейтинг, макар и с неизлечимо позитанско минало, остава, казано по народному, скрита лимонка. От която може да се очаква и оттук насетне всичко. Като начало в битката за столичен кмет срещу Фандъкова, също с челен рейтинг във всички досегашни социологически класации, за която и инак се знае много – и какво може, и какво хич не може.

Голямата столична интрига днес, без съмнение, е кой кого в титаничния сблъсък между двете гореописани дами, но от сегашния вот останата като силно полемична тема и друга една. И тя е за губещото и на тези избори дясно, в лицето сега на „Демократична България“, партийно обединение, към което актуално бива пришивано с доста основания и ефектното гражданско протестно сдружение „Спаси София“. Между двете структури, факт, предизборно нямаше какъвто и да било идеен разнобой, нямаше и съществени разминавания във визиите за модерно, прагматично европейско по стил управление на столицата. Но те запазиха хладна дистанция, играха поединично и без особено усилие бяха доста набити една по една.

Механичният сбор от отделно получените им в крайна сметка гласове им чертае  нелоша трета позиция в София със сериозен допълнителен резерв от графата „не гласувам за никого“ , където на 27 октомври отново оттекоха протестно десетки хиляди гласове. (Колкото, впрочем, щяха да са достатъчни за още една значима политическа сила в Столичния общински съвет).

Въпросната чисто теоретична сметка за потенциала на десните им предлага и непренебрежимо висок шанс – било то Игнатов, било то Бонев при съгласувана двустранна подкрепа – вместо Манолова сега срещу Фандъкова да имаше десен опонент. При това с добра опция да спечели битка срещу статуквото, обединявайки модерно мислещото гражданско общество, политическото дясно в столицата и постоянно търсещия нови лица електорат, склонен да подкрепи всяка, изглеждаща му интригуваща иновация.

Такъв„обединителен“екшън обаче щеше да бъде възможен само, ако Игнатов и Бонев достатъчно рано бяха приели и влезли в друг сценарий, който да изключва каквото и да било цепене на гласове. Без съмнение много комплициран и за направа, и за изпълнение сценарий, най-сложен в частта „ управление на претенциозни и информирани електорати“, сами по себе доста егоистично настроени и затова много трудни за дирижиране.

ДЕСЕН ЕЛЕКТОРАТ, ДЕСНИ ПАРТИИ, ДЕСНИ ТЕОРИИ И РЕАЛНОСТИ

Младият Борис Бонев се оказва следван от много млад, образно казано, и партийно, и  изборно неопорочен електорат, в смисъл по-скоро пасуващ на досегашни вотове. Пасуващ, колкото от лично свръхвисоко самочувствие, толкова и като израз на презрение към „повредената от масово увредените бг партии“ политическа система.

Този електорат, както и самият независим кандидат-кмет Бонев не допускат дори разговора за ляво и дясно, не само свързано с местната власт, защото държат на позиционирането си като „различни“ от другите, масово партийни играчи. Смятат, че интелект, знания, прагматичност и професионална доказаност, морал стигат, за да станеш обществено призната личност и за институционални позиции. И че партийното кадруване може да скапе всяко добро креативно начинание.

При такава нагласа вписването на Бонев и екип в каквато и да било партийна схема или игра изглежда по-скоро невъзможно. Поне засега. Което, впрочем, дипломатично потвърди, някак  между другото, централата на „Демократична България“. Христо Иванов подхвърли за водени нееднократно с Бонев и „Спаси София“ предварителни консултации за взаимодействие, останали без какъвто и било резултат.  „Пoлoжихмe ceриoзни пoлитичecки уcилия. И дума не може да става за его, а за нecъвмecтими пoдхoди cъc „Cпacи Coфия“ зa явявaнeтo нa тeзи избoри. Те категорично избрaхa пocлaниe зa нeзaвиcимocт, aнтипaртийнocт, в рeзултaт нa кoeтo зa тях ce oкaзa нeприeмливo дa oбcъждaмe възмoжнocттa Бoриc Бoнeв дa бъдe кaндидaт кмeт нa „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“, техни прeдcтaвитeли дa бъдaт в нaшaтa лиcтa“, уточни Иванов без да влиза в подробности. Прекален компромис спрямо младите градски бунтари от „Спаси София“ от страна „Демократична България“, който би довел до крайно размиване на  партийно лице на и без това трудно стабилизирала се формация „Демократична България“ („Да, България“, ДСБ и зелени) изглежда определено доста рисков за ДБ. След разрояването на старите десни, сериите политскандали и опити за надцакване, битови свади и най-вече системни предателства, десният електорат е на ръба на своето търпение и възможности да продължава да е идейно лоялен. Вероятно е била възможна някаква свръхизобретателна схема за сголбяване поне на обща общинска листа, но, ако се съди по действията на „Спаси София“ сега, издаващи пълно неразбиране, граничещо с буквално презрение към значимостта на общинските съветници като ролеви фактор за местната власт, и вариантът само за листата, видно, е бил по-скоро напълно нереалистичен.

САМОТНИЯТ БЕГАЧ БОНЕВ И ЕКЗОТИЧНАТА ИГРА КМЕТ БЕЗ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Претендентът за кмет, неформалът биткаджия Борис Бонев влезе в сражението за местната власт като самотен бегач, без листа за съветници, т.е. без гръб. Същевременно неговите последователи гласуваха като един, дисплинирано „партийно“ за него и като едноличен кандидат за общински съветник. И така му подариха невъзможни за оползотворяване, дори и нему излишни 41 000 гласа.  Като количество тези гласове, подадени за нормална партийна листа в София, могат да осигурят  поне 5-6 общински съветници.  В случая със солиста Бонев, феновете вкарват, факт, него в СОС, но оставят огромна фира от гласове, която налива вода директно и само в чужди партийни мелници. Най-силно от преразпределянето ще се „нахрани“ вероятно листата на ГЕРБ, листата на най-силно атакуваната персонално от спасителите на София досегашна кметица Йорданка Фандъкова.

Мая Манолова, Борис Бонев, Борислав Игнатов
на снимката: Мая Манолова, Борис Бонев, Борислав Игнатов

Защо Борис Бонев играе точно тази игра, ако я разбира, или защо я играе, ако не я разбира, са отделни, заслужаващи внимание питания. За залагания на бял лист е рано, за конспиративни версии – по-скоро не му е времето. Но, със сигурност, картинката доста ще се проясни още с първите гласувания в СОС. Сред които е особено важният вот за разпределението на бюджета на София. Не само там тежестта на гласовете на общинските съветници е много значима. А скоро ще дойде ред и на гласуване за фалиралата „Топлофикация“, за съдбата на парите от паяците и адресните абонаменти за паркиране. Дали изобщо е имало вариант за продясно обединение под някаква форма между „Демократична България“ и „Спаси София“ предизборно, съответно е имало реалистичен шанс за пробив до балотаж със силна позиция срещу Йорданка Фандъкова остава въпрос с повишена трудност, но резултатът най-вече за десните на първа фаза от изборите в София е съвършено ясен. И не много приятен.

ПОЗИЦИИ И ПОДВОДНИ КАМЪНИ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Столичани стоят/останаха пред избора между Фандъкова и Мая Манолова, който бе лансиран като предопределен от маса време, много преди дори да има указ за датата на вота.

ГЕРБ губят близо 70 000 гласа електорална подкрепа спрямо миналите местни избори, остават и без мнозинство в общинския съвет. Като същевременно и тук, както и в централната власт, висят в значима зависимост от национал-популистите.

БСП по-скоро засилва позиции в общинския съвет, но в  неработеща степен. Същото важи и за десните, които, без съмнение, ще бъдат най-силно силно ухажвания  и изкушаван в общинския съвет обект. И от най-силните в СОС, които са 4 гласа под броя за мнозинство, и от левите, заедно с които гласовете им стават с един повече от тези на доминиращата фракция на ГЕРБ. От „Спаси София“ на този терен със своя един глас        ( макар това да е самият Борис Бонев), едва ли ще могат да спасяват много, но опазят ли добрия си граждански имидж непокътнат, няма да е никак малко.

Само след дни е последната развръзка на кметската битка за София. Между двете добре познати дами с подобна експертност за поста и с подобни фризури – Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

КМЕТ, КМЕТИЦИ И ОБЕЩАНИЯТА, ЕЛЕКТОРАТ В ЗАТИШИЕ

Едната претендентка вече обеща, че още от понеделник започва пак да строи, ремонтира и асфалтира. Другата са зарече, че и тя от понеделник, ударно започва, но да разгражда. Заварения модел. Че после да може още повече да се строи, ремонтира, асфалтира и чисти, вече много по-бързо и по-истински със спасените от корупцията на стария модел пари. С тези върнати пари и зимата на софиянци щяла да бъде по-топла и по-евтина, и въздухът им по-чист.

Изборът е ваш, граждани. Урните чакат отново празни за ново произнасяне. Денят за балотажите е 3 ноември 2019-а. Секциите отварят пак в 7.00 ч. Каквото и да стане, ще е за дълго. По закон кметският мандат е 4 години.

предишна статияСлужители на Huawei се оплакват от претоварване
следваща статияГеорги Касчиев: АЕЦ „Белене“ е корупционен гьол