Американската верига ресторанти за бързо хранене „Пица Хът“, която е собственост на компанията Yum Brands Inc., представи прототип на мобилна фабрика за пици: робот приготвя пица в модифициран пикап Toyota Tundra SR5.

Процесът за приготвяне на пица в движение отнема 6-7 минути, което позволява съществено да се разшири региона на доставка на всяка пицария. Това заяви в интервю за агенция „Блумбърг“ директорът на „Пица Хът“ за работа с клиенти Николас Бурке. Той обаче не успя да уточни кога роботите ще бъдат пуснати в серийно производство.

Моделът на пиката, получил названието Tundra PIE Pro, е разработен в сътрудничество с „Тойота Мотор“. Компаниите обещават нулево равнище на отделяни вредни емисии, защото бензиновият двигател ще бъде заменен с водороден от Toyota Mirai.

Пиците са предварително готови и се съхраняват замразени в хладилното отделение на пикапа. Роботите изпичат в пещ поръчаната пица и я доставят до адреса. Преди да я поднесат на клиента, те я поставят на дъска и я разрязват на шест парчета, след което я слагат в кутия.

„Пица Хът“ от няколко години се занимава с роботизацията на процеса на производство на пици. През 2016 г. се появи първият робот готвач, който може да ви приготви пицата, така както я поръчате.

предишна статияХелоуин е – лакомство или пакост
следваща статияВитамин Д е най-полезният за здравето на сърцето