Роботи

Роботите може би ще са в състояние да манипулират хората и да ги карат да им се подчиняват, сочат резултатите от изследване. Учени от Германия откриха, че роботите вече имат властта да манипулират хората като са приятелски настроени и могат да карат хората „да съжаляват“ вместо тях.

При експеримент било установено, че много хора решават да не изключват хуманоид, защото той казва, че го е страх от тъмното.

Разтърсващите резултати от изследванията разкриват, че хората са склонни да третират човекоподобните машини по начина, по който биха се отнасяли към други хора.

Проучване на университета в Дуисбург-Есен открива, че това означава, че те могат да бъдат накарани да се чувстват виновни. Заключенията на учените гласят: “Хората са склонни да третират електронни устройства по начин, подобен на това как биха се отнасяли към човешко същество, поради което злоупотребата с робот трябва да се счита за осъдителна“.

За да докажат тази теория, 89 доброволци били помолени да взаимодействат с хуманоида на име Нао.

От тази група Нао помолил 43 от тях да не го изключат – около 30% били убедени.

От тях няколко души казаха, че чувствали съжаление към робота, а някои казват, че не са изключили робота, защото ги помолил да не го правят.

Учените също така открили, че ако Нао се обърне към човек с вдъхващ страх глас, би било по-вероятно да постигне това, което иска. Изследваното показало, че „осем участници съжалиха робота, защото им разказа за страховете си от тъмнината. Участниците обясниха, че не искат роботът да се страхува и това изявление да ги засяга.“

предишна статияОткриха средство за забавяне на стареенето
следваща статияСлънчево време с високи температури днес