Начало България Ретро парадът във Владая събра десетки красавици на четири колела

Ретро парадът във Владая събра десетки красавици на четири колела

1265
ретро парад, Владая

За трета поредна година във Владая се провежда парад на ретро автомобили. Събитието събра десетки любители на красивите коли.

Данаил Пенчев от ретро клуб „Авангард“, който е организатор на парада обясни, че всяка година надграждат. Тази година това се изразява в рали отсечка. Така до обед е парадната част, след това стартира първият автомобил в рали отсечката, която е 11,5 км. до Мърчаево.

ретро парад, Владая

„Тази година за ралито имаме вече 40 заявки, като 50 автомобила ни е капацитетът, заради техническото време. Докато в парада никой не може да каже колко човека ще дойдат, защото там няма предварителни заявки, всеки ако е свободен идва”, каза той пред БГНЕС. Първата година са имали 120 участника, втората година, въпреки дъжда, са имали 87, тази година очакват към 100.

„Тези паради се организират в цяла България, не само от нашия клуб. В края на всяка година се съгласува и се прави календар на ретро мероприятията. Председателите на всички клубове се събират и разпределят в сезона кои мероприятия кога ще се проведат. Идеята е, както на нашия клуб така и на другите, е да покажем техниката, защото тя е техническо културно наследство и вече тези коли не са по пътищата. С ралито доказваме, че тези коли, макар и над 30-годишни, все още имат душата и капацитета да се движат”, посочи Данаил Пенчев.

ретро парад, Владая

На парада е и Алексей Недялков, който заедно с Денис Георгиев възстановяват Śkoda 1000 MB, чиято история започва през далечната 1966 година, когато е произведена. Това е 52-годишен автомобил, който навремето е закупен чисто нов от дядото на Алексей. Отнело му е доста време, за да събере парите. 3 000 лева тогавашни пари. С тази кола дори дядо му се е запознал с баба му. По-късно я е предал на бащата на Алексей, който по същия начин се е запознал с майка му и се е появил той.

Колата, върху която работят двамата, трябваше да бъде готова именно за тази неделя, за да вземе участие в ретро парада Владая – Мърчаево. Сега тя е тук, а Алексей Недялков е категоричен, че много скоро ще почне да се движи. „Веднага след това рали, ще работим по запалването на този автомобил, който е много силен. Казах, че е 280 коня, с два турбокомпресора и силата е адски много”, заяви той.

ретро парад, Владая

На въпрос, защо въобще започна да се занимава с нея, Алексей отговаря с контравъпрос: „Обичате ли да се занимавате с вашите мечти? Силни ли са? Ето тук тази мечта е много силна, изключително силна. След като продължение на 5 години вече я строим и не сме спрели, процесът върви, и ето сега е тук на този парад, хората да могат да видят, че това нещо се прави от обикновени хора, без много възможности, но ето това е един краен резултат”, споделя Алексей Недялков.

предишна статияНАСА изстреля космическата сонда Паркър
следваща статияДве от зодиите ще треперят в работата днес. Успешен ден за друга