Начало Култура Ресторант „Яйцето“ в Ректората се превърна изследователски център

Ресторант „Яйцето“ в Ректората се превърна изследователски център

44
Яйцето
Снимка: Ивайло Начев/Фейкбук

Известният ресторант „Яйцето“ в сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е променен в съвременно пространство за публични събития.

Сега там се намира и модерна лаборатория за реставрация.

Откриването на промененото пространство беше осъществено от проф. Иван Илчев, бивш ректор на СУ и ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, който го превръща в център, посветен на запазването на богатата култура и наследство на България.

Според проф. д-р Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, залата притежава отлична акустика и е оборудвана така, че може да се използва за различни видове събития, като конференции и концерти.

Сега в „Яйцето“ има две основни части – зала за събития и помещения за новата лаборатория за консервация и реставрация на документи, принадлежащи към Университетската библиотека.

„Както залата, така и лабораторията са напълно реновирани, без да се нарушава паметникът на културата, който представлява „Яйцето“. Оборудвани са с модерна техника и нови мебели. Освен това възстановихме Английския двор – вътрешно отворено пространство“, обясни още проф. Харизанова.

Според професора, за тази част от Ректората няма много информация и няма документи, които да предоставят яснота относно миналото й.

Не е ясно какво точно са планирали архитектите за това място. Според някои предположения, помещението е било предназначено за параклис и поради това е имало овална форма, но поради неправилното разположение не е могло да бъде осветено от Църквата.

„Най-интересното е, че формата му е точно като на централното фоайе на Ректората. През годините различни ректори са променяли предназначението му. През 70-те и 80-те години „Яйцето“ беше спортен салон, след което стана склад за книги на университетската библиотека. През 80-те се трансформира в столова за обед и ресторант за вечеря“, сподели Харизанова.

През 1988 г. „Яйцето“ се превърна в клуб-ресторант по повод 100-годишния юбилей на университета. Това място беше център на неформални срещи и обмен на гражданска енергия.

„Тук се дишаше свобода и отново тук ще се диша. От сега нататък то ще бъде място за съпреживяване и срещи с духовността“, коментира Харизанова.

По време на церемонията бившият ректор на университета проф. Илчев напомни, че ресторантът не беше привличал с храната си, а с хората, които го посещавали – професори и доценти, които водеха интелектуални дискусии, критикуваха системата и се съревноваваха в уменията си.

„Това място стана символ на академичната свобода и мисловна свобода. Не можем да кажем сериозно, че „Яйцето“ свали системата, въпреки че на неговите маси седяха хора, които промениха политическия пейзаж“, допълни той, цитиран от „Сега“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе присъствала на събитието, сподели, че за нея и нейното поколение „Яйцето“ има специално значение, тъй като те завършиха университета през 1989 г. Тя спомена, че в това място нямаше разлика между преподаватели, професори, доценти, асистенти и студенти – всеки могъл да се срещне с любим преподавател, да сподели своите мечти и проекти, да изрази своите идеи.

Още новини от областта на културата – четете тук

предишна статияЦърквата разпространи кадри от поругаването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)
следваща статияЗемеделският министър подаде оставка, замества го нов кадър на кабинета „Радев-Донев“