miracle-milly
Чудото Мили

Най-малкото куче на планетата беше клонирано рекордните 49 пъти, като така стана носител на два световни рекорда, съобщава британското издание „Дейли Мейл“.

Учени са създали 49 генетично идентични кучета, базирани на ДНК, взета от малкото чихуахуа, наречено „Чудото Мили”.

6-годишното кученце е било клонирано с надеждата учените да разберат генетичната причина и комбинация, която я прави толкова малка.

„Чудото Мили” е тежала по-малко от 30 гр. при раждането си и е можела да се събира в чаена лъжичка, което е поставило под съмнение оцеляването ѝ.

Въпреки съмненията Мили успява да оцелее благодарение на грижовната си стопанка и от 2012 г. е притежател на рекорда за най-малко живо куче със своят ръст от по-малко от 10 см и тегло от малко повече 500 гр., като на размер е колкото една голяма ябълка.

Изследователите от фондацията „Соам Биотек Рисърч“ в Сеул, Южна Корея, са убедили стопаните на Мили да я клонират, за да могат учените да разберат тайната на малкия ѝ размер.

За да се случи това, от фондацията са взели клетки от Мили, след което са използвали генетичната информация от тях, която се съдържа в ядрата на клетките и са я прехвърлили в донорска яйцеклетка. Оттам ембрионът е бил поставен в сурогатна майка, която е родила кученцата. Като този процес е сходен с клонирането на овцата Доли през 1996 г.. Първите клонинги на Мили са родени миналата година.

12 от клонингите сега живеят със семейството на Мили, които са ги кръстили с имена, сходни на оригинала, като Моли, Мали, Мели, Мими и др.. Според собствениците, кученцата имат същия характер и външен вид като оригинала, въпреки че някои от тях са по-големи от Мили.

„Изумително е да си около всички тези клонинги, те са толкова умни и игриви, също като Мили и имат дори същия характер. Обичаме ги и те са нашите бебета. Но е доста трудно да имаш 12 клонинга на Мили”, споделя още собственичката.

„Оригиналната идея беше да се направят 10 нейни копия, 9 за изследователите и 1 за нас, но в крайна сметка решиха да я клонират повече пъти”, казва собственичката ѝ.

Фондацията направила клонингите предлага на хората шанса да клонират домашните си любимци за 100 000 долара, като могат да извършат клонирането дори с тъкани от вече починали животни.

предишна статия15 шокиращи реакции при получаване на червен картон
следваща статияВалежи над Западна България, на морето – хубаво време