Начало Новини Регионалният премиер Арагонес предложи нов референдум за независимост на Каталуния

Регионалният премиер Арагонес предложи нов референдум за независимост на Каталуния

59
Регионалният премиер Арагонес предложи нов референдум за независимост на Каталуния

Региаалното правителство на испанската автономна област Каталуния представи конкретно предложение за нов референдум за независимост на региона, предаде ДПА.

„Референдум е възможен, това е просто въпрос на политическа воля“, заяви регионалният каталунски премиер Пере Арагонес в Барселона днес. Той уточни че въпросът към каталунците, предполагащ два възможни отговора – „Да“ и „Не“, ще бъде ясен: „Искате ли Каталуния да стане независима държава?“

Арагонес допълни, че подобен референдум може да се състои на основание на Чл. 92 от конституцията на Испания, който позволява взимането на „политически решения от изключителна важност“ да бъде подложено на обществено допитване.

Референдум в Испания по принцип се свиква от испанския крал Фелипе Шести по предложение, внесено от испанския министър-председател, след като бъде одобрено от парламента на страната, припомня ДПА.

Представители на централната власт в Мадрид веднага отхвърлиха предложението. Министърът за президентството, правосъдието и въпросите на отношенията на правителството с парламента Феликс Боланьос заяви, че е „категорично против“.

Според говорителката на правителството Пилар Алегрия, цитирана от ДПА, предложението на Арагонес е политическа демагогия преди изборите за регионален парламент в Каталуния на 12 май.

ДПА обръща внимание на факта, че министър-председателят на Испания Педро Санчес обеща амнистия на каталунските сепаратисти, участвали в едностранния опит за обявяване на независимост на областта през 2017 г., за да си гарантира преизбирането на поста през есента на миналата година с гласовете на каталунски депутати.

Независимо от това Санчес все още изключва възможността за нов референдум за независимост на Каталуния. Арагонес посочва, че по същия начин премиерът е изключвал варианта за амнистия, но впоследствие е променил мнението си. ДПА припомня, че социалистите на Санчес нямат мнозинство в испанския парламент и разчитат на гласовете на каталунските представители.

Партията на Арагонес – Републиканска левица на Каталуния, настоява за независимост наред със сепаратистите на Карлес Пучдемон от „Жунтс пер Каталуния“ (Заедно за Каталуния). Пучдемон живее в изгнание в Белгия от 2017 г. насам, но наскоро обяви, че ще се кандидатира на изборите в Каталуния идния месец.