Начало Водещи Рафа Надал: Преди година въобще не съм очаквал, че ще завърша така...

Рафа Надал: Преди година въобще не съм очаквал, че ще завърша така 2017-а

1308

Световният №1 в тениса Рафаел Надал е определян като фаворит заедно с дългогодишния си съперник Роджър Федерер на стартиращия в неделя (12 ноември) финален турнир в Лондон. За да пристигне в британската столица обаче, испанецът трябваше да се възстанови от контузия в коляното, която го накара да се оттегли от надпреварата в Париж преди седмица. Матадора е в една предварителна група с Доминик Тийм, нашия Григор Димитров и Давид Гофен. Ето какво сподели Рафа в интервю пред „Скай Спортс“.

– Как се чувства световният №1 преди старта на турнира в Лондон физически? Възстановихте ли се от контузията в коляното?

– Идвам тук, за да играя и да опитам да дам най-доброто от себе си. Направих всичко, което трябваше, за да се възстановя, и да съм готов за Лондон. Ако не вярвах, че ще съм здрав да играя в понеделник, нямаше въобще да идвам. Не съм бил пред дилема. Знам, че имах проблеми в Париж, но това беше преди седмица. Ден след ден се чувствам все по-добре. Естествено, не мога да прогнозирам какво ще се случи, но в момента се чувствам добре.

– Доволен ли сте, че организаторите насрочиха двубоите от вашата група в понеделник, така че ще имате още един ден почивка за възстановяване?

– Аз лично не съм молил никого за това. Не съм искал подобно нещо.

– Годината бе една от най-успешните за вас. Мислите ли за най-добрия завършек – с първа титла от Лодон?

– Винаги съм искал да спечеля тук. За 13-а поредна година се класирам за тези финали. Да съм тук е много важно за мен, но така е и през цялата година. Всяка спечелена победа, всяка спечелена титла са от голямо значение. Работя ежедневно, търсейки пътя към успехите.

– Идвате тук като лидер в световната ранглиста.

– Да, заради което съм и №1 тук, което е страхотно. Това е много добро постижение, особено на моите години. Важно е за мен, но това е всичко. Ще бъда много радостен, ако следващата неделя вдигна купата. Честно казано, в началото на 2017-а въобще не съм си представял, че ще завърша годината по този начин. Най-важното е да приключа сезона добре.

– Какво мислите за вашите съперници в групата?

– Изключително трудни са, и най-вече – доста по-млади от мен. Със сигурност ще се получат страхотни мачове. И Доминик Тийм, и Давид Гофен, и Григор Димитров са тенисисти, които заслужиха местата си тук и като цяло в елита на нашия спорт. Сигурен съм, че феновете на тениса ще останат доволни от всичко, което ще видят в Лондон.

– Можем ли да очакваме нов финал срещу Роджър Федерер?

-Естествено, всичко е възможно. И аз, и той направихме страхотна година. Той спечели в Мелбърн и Лондон, аз – в Париж и Ню Йорк. Мисля, че един финал между нас двамата ще бъде прекрасен завършек на тази страхотна година, в която двамата доминирахме в нашия спорт. Но тук има тенисисти, които няма да ни оставят лесно да стигнем до този финал. Всеки ще даде всичко от себе си и пак казвам – зрителите ще са доволни.

предишна статияПет града, които ще ви платят, за да заживеете в тях
следваща статияДнес почитаме Св. Мина – покровител на семейството