Начало Водещи Ранна картина на Ван Гог бе продадена в Париж за 7 млн....

Ранна картина на Ван Гог бе продадена в Париж за 7 млн. евро

1246

Една от ранните творби на Ван Гог бе продадена за 7 млн. евро в Париж на първия търг на картини на прочутия холандец във Франция от 20 години насам, съобщи аукционната къща Artcurial.

Американски колекционер се сдоби с картината „Raccommodeuses de filets dans les dunes“ срещу 7 065 000 евро. Предварителната оценка на творбата на Ван Гог от 1882 г. бе между 3 и 5 млн. евро.

Аукционната къща нарече продажбата на картината „събитие“, тъй като все по-малко творби на гениалния художник се намират в обръщение на пазара на произведения на изкуството. Повечето са в частни колекции и едва две до три годишно се появяват на търгове по света, пише Artcurial. Картината е рисувана в самото начало на кариерата на художник на Ван Гог, когато той е на 29 години.

Самото произведение е предвестник на всичко онова, което ще характеризира уникалния стил и светоглед на художника, когато той рисува пейзажи. Централното място е отделено за земята, небето е основен акцент и то е старателно разработено, обяснява зам.-директорът на отдела за модерно изкуство в Artcurial Брюно Жобер. „Това е единственият пейзаж на Винсент Ван Гог, който е рисуван в този период и е пример за влиянието на Барбизонската и Хагската школи“, добавя експертът.

Бившият собственик, който е европейски колекционер бе предоставил произведението за осем години – до 2015 г. на музея на Ван Гог в Амстердам.

предишна статияТопло време с превалявания следобед
следваща статияИзползван в миещи препарати и пасти за зъби агент предизвиква рак