Начало Любопитно Разшифроваха ДНК на древните викинги и откриха откъде са дошли

Разшифроваха ДНК на древните викинги и откриха откъде са дошли

2334
викинги

Учени разшифроваха ДНК на древните викинги и изясниха, че те са потомци на две групи хора – родом от Централна Европа и от днешна Северна Русия и Балтика. Викингите са мигрирали в Скандинавия преди 10 хиляди години, пише в статия в сп. PLoS Biology.

„Открихме, че преди 10 хиляди години, когато Скандинавия току-що се е освободила от леда, на нейна территория са проникнали едновременно две групи мигранти. Това се повтаряло многократно в по-късни периоди – в края на каменния век, в началото на бронзония век и вече след появата на цивилизацията.

Съвременните скандинавци нямат почти нищо общо с първите жители на полуострова, каза Матияс Якобсон от шведския университет в Упсала.

Днес учените смятат, че първите съвременни хора са навлезли на територията на Европа преди около 40-45 хиляди години по няколко пътя – през Балканите, през островите в Средиземно море и от бреговете на Африка към Испания.

Следи от тези първи хора като артефакти са съхранени в пещерите на Южна Франция и Северна Италия. Те са дали възможност да се разбере как са изглеждали тези хора и как са победили неандерталците.

Първите жетели на Европа, чиито следи са почти напълно изчезнали в ДНК-то на съвременните европейци, са се заселили само в част от континента, той като северните райони – Британия, Северна Русия и Скандинавия, били покрити с лед и непригодни за живот.

Едва преди 17-15 хиляди години северът станал достъпен за живеене.

Генетиците са разшифровали ДНК на първите жители на Скандинавия, чиито останки са погребани преди 6-9 хиляди години на западното крайбрежие на Норвегия, на остров Готланд в Балтийско море и в резервата Стура-Карлсьо.

Благодарение на ниските температури и вечния мраз са се запазили фрагменти от ДНК в костите им, чрез които е възстановен геномът на починалите с изключително висока точност.

Палеогенетиците са открили около 10 хиляди дребни мутации в генома.

Анализът показал, че жителите на съвременна западна Норвегия са много по-близки до древните обитатели на Северна Русия и Балтика, отколкото до съседите си в Южна Скандинавия. Геномът им е сходен с този на ловците, живели по това време в Германия и други райони на Централна Европа.

В Скандинавия по това време има две обособени групи древни викинги – едната дошла през Дания от Юг, а другата – от Изток през крабрежието на Норвегия.

Южните викинги били с «европейска» външност – със сини очи и тъмна кожа, а северните – със светла кожа и разнообразни цветове на очите и косата.

предишна статияГоденицата на принц Хари закри страниците си в социалните мрежи
следваща статияРусия и прословутата „търговия със страх”