Начало Свят Разследване: Руският спецотряд, отровил българина Гебрев, стои и зад „Хаванския синдром“

Разследване: Руският спецотряд, отровил българина Гебрев, стои и зад „Хаванския синдром“

34
Разследване свърза „Хаванския синдром“ с руското разузнаване

Руските разузнавачи се смятат за източника на загадъчното заболяване, наричано „Хавански синдром“, което включва увреждане на мозъка и загуба на слуха. Американски дипломати се оплакват от заболяването през последните години, показва разследване, публикувано в неделя.

Разочароващо, че заболяването не може да е свързано с нова форма на оръжие, както са твърдели американските власти. Първите симптоми са се появили сред персонала на американските посолства в различни части на света, включително Куба, Китай и Европа.

В същото време, в понеделник, Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че висок служител присъства на срещата на върха на НАТО в Литва през 2023 г., е изпитал подобни симптоми.

Нови доказателства от съвместно разследване на Insider, Der Spiegel и 60 Minutes на CBS показват, че звуковото оръжие, използвано от група 29155 на руската ГРУ, вероятно е причината за Хаванския синдром.

Същият отряд стои зад опитите за отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев

в България. Опитът за убийството на Гебрев е свързан с неговата фирма „Емко“, която по това време продава боеприпаси на Грузия и Украйна. През 2015 г. в България са направени два опита за убийството му.

Специализираният отряд е отговорен за операции на военното разузнаване на Русия в чужбина и е възприет в няколко международни инцидента, включително отровяването на дезертьора Сергей Скрипал в Обединеното кралство през 2018 г.

Хаванският синдром се появява за първи път през 2016 г., когато дипломати в столицата на Куба се оплакват от чудни звуци през нощта. Подобни случаи започват да се съобщават и от служители на Вашингтон в други мисии по света.

Симптомите включват кървене от носа, главоболие, зрителни проблеми и странни слухови усещания.

„Членовете на специализирания диверсионен отряд на Кремъл са отговорни за атаки срещу американски правителствени служители в чужбина“, показва докладът, цитиран от The Guardian.

The Insider насочва вниманието към факта, че висши членове на отряда са получили награди и повишения за работата си по разработването на „несмъртоносни акустични оръжия“, включващи както звукови, така и радиочестотни устройства.

Докладът документира множество случаи, при които американски служители са били атакувани и ранени, като някои от тях са преждевременно пенсионирани или са се върнали в САЩ.

Според Американската асоциация за външната служба през 2022 г. синдромът е причинил „драматични“ щети на морала сред американските дипломати и е засегнал набирането на персонал.

В последващи публикации на трите медии в понеделник се разказва за руски шпионин, работил като главен готвач в руски ресторанти в Ню Йорк и Вашингтон, който е бил арестуван през 2020 г. и разпитан от агент на ФБР, страдал по-късно от симптоми на заболяването.

През март миналата година обаче седемте американски разузнавателни агенции не успяха да свържат инцидентите с противнически държави на САЩ.

В понеделник Русия отхвърли твърденията в медийните публикации, свързващи атаките с военни операции.

„Това не е нова тема. През годините така нареченият „хавански синдром“ беше преувеличаван в пресата и беше свързван с обвинения срещу Русия“, каза пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков.

Също така, говорителят на Пентагона, Сабрина Сингх, съобщи, че един висш служител на министерството на отбраната на САЩ изпитвал симптоми на хаванския синдром през 2023 г. в Литва.

Поради медицинската поверителност не беше разкрито дали лицето се нуждае от лечение или трябва да прекрати дейността си.

През 2018 г. САЩ затвориха имиграционния си офис в Хавана, но го отвориха отново след като разузнавателната общност не откри доказателства за връзка на атаките с Русия.

Според Insider първите случаи на хавански синдром може да са се случили в Германия две години преди тези в Хавана през 2016 г.

„По-рано са имало атаки във Франкфурт, Германия, когато служител от консулството на САЩ е бил обезсъзненен от енергиен лъч“, се казва в доклада.

New Yorker съобщи през юли 2021 г., че около две дузини американски служители в Австрия са докладвали за проблеми, подобни на хаванския синдром, след като Джо Байдън стана президент.

Още новини от деня – четете тук