Начало Водещи Разсекретяват близо 3000 документа за убийството на Джон Кенеди

Разсекретяват близо 3000 документа за убийството на Джон Кенеди

1773
Джон Кенеди

2 800 документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди през 1963г., ще бъдат разсекретени по заповед на настоящия държавен глава Доналд Тръмп.

Джон Кенеди

„Американското общество очаква и заслужава да му бъде предоставен от правителството възможно по-голям достъп до документите за убийството на президента Джон Кенеди, за да може хората да узнаят всички обстоятелства около това важно събитие“, се посочва Тръмп в съобщението, което беше разпространено от Белия дом.

В същото време президентът посочва, че част от информацията е била редактирана в интерес на националната сигурност .

Някои от първоначално предвидените обаче не бяха разсекретени по настояване на ФБР и ЦРУ.

Джон Кенеди

Според тях те са твърде поверителни и засягат националната сигурност. Документите могат да бъдат видени на сайта на американските национални архиви.

35-ят президент на Съединените щати – Джон Кенеди беше убит на 22 ноември 1963г. в град Далас, щата Тексас.

Кенеди беше фатално прострелян, докато пътуваше с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския конвой.

10-месечното разследване на комисията „Уорън“ между 1963 и 1964 г. установява, че президентът е убит от Лий Харви Осуалд, който е действал сам. Убиецът обаче не стига до съдебната зала – той е прострелян от Джак Руби преди да се изправи пред съда.

Джон Кенеди

Въпреки това, анкети правени между 1966 и 2004 година показват, че до 80% от Американците подозират, че това е правителствено прикритие.

Друго твърди Комисията по Убийствата на Камарата на Представителите на САЩ, която заявява през 1979 г., че Президента Джон Ф. Кенеди вероятно е убит в резултат на конспирация. Комисията намира много недостатъци в оригиналното разследване на ФБР и на Комисията „Уорън“.

Въпреки че се съгласява с твърдението на „Уорън“, че Осуалд извършва всички изстрели, които раняват Кенеди и губернатор Конъли, Комисията по Убийствата твърди че са извършени поне четири изстрела и че има голяма вероятност стрелците да са били двама.

Комисията не определя нито един човек или група хора замесени в убийството, освен Осуалд, но казва че ЦРУ, Съветския Съюз, организираната престъпност и още няколко други групи не са замесени, макар и да не отричат замесването на индивидуални членове на тези групи.

Убийството все още подлежи на дебат и е дало начало на много теории на конспирацията.

Оказва се, че бащата на Кенеди не е имал особено чисто минало. Историята му може да прочетете ТУК.

предишна статияХарви Уейнстейн ще съди собствената си компания
следваща статияНОВ СКАНДАЛ В ХОЛИВУД: Две актриси обвиниха режисьор в сексуален тормоз