Начало България България и още четири държави искат спешна среща на ЕС заради „нечестното“...

България и още четири държави искат спешна среща на ЕС заради „нечестното“ разпределение на ваксини

1089
Европейския съюз ваксини

България и още четири държави призовават в писмо, публикувано днес, за среща на върха на Европейския съюз по повод „огромните различия“ в разпределението на ваксини сред държавите членки, съобщава АФП.

Писмото са изпратили Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия. Това стана след като в петък австрийският канцлер Себастиан Курц предположи, че някои членове на Европейския съюз може да са подписали „тайни договори“ с компании за ваксини. Целта е да получат повече дози, отколкото им позволяват общоевропейските споразумения.

Курц заяви, че дозите не се разпределят, както е договорено, според броя на населението на отделните страни членки.Той спомена за улики, че е имало допълнителни уговорки на „базар“ между отделни държави членки и фармацевтичната индустрия.

България е сред най-потърпевшите

Австрия е „по средата“ при разпределение на дозите и досега не може да се оплаче от загуби. Но държави като България са особено ощетени с броя ваксини, които  недостигат. Според него ако тенденцията се запази, точно тези страни ще могат да ваксинират населението си едва в края на лятото или дори през есента.

Курц и неговите четирима колеги са изпратили писмото до Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет. В него, те настояват, че „доставките на ваксини от фармацевтични компании до отделни държави-членки на ЕС трябва да се извършват на равна основа.“

„Ако тази система не се спре, тя ще продължи да създава и задълбочава огромни различия между държавите-членки до лятото. Когато някои ще могат да постигнат стаден имунитет, докато други ще изостанат значително“, се казва в писмото. „Затова ви призоваваме да проведете дискусия по този важен въпрос сред лидерите възможно най-скоро“,

се казва в него.

Европейският съюз обвини за бавното разпространение на ваксини проблемите с доставките, заради което продължава да изостава от САЩ, Израел и Обединеното кралство по отношение на процента от населението, което вече е получило поне една доза.

предишна статияПроменлива облачност и превалявания ни очакват днес
следваща статияБританците вече не харесват Меган и Хари, сочи ново проучване