Начало Култура Разбулиха загадката за смъртта на Бетовен

Разбулиха загадката за смъртта на Бетовен

84
Бетовен

Интересно откритие хвърля светлина върху причината за смъртта на големия композитор Лудвиг ван Бетовен, който почива на 27 март 1827 на 56-годишна възраст.

През годините смъртта на Бетовен е предмет на спекулации и спорове.

Въпреки че става глух на 48 години, известно е, че Бетовен страда от сериозни здравословни проблеми през целия си живот.

Музикантът има лекар и средства за лечение, но причината за болнотата му остава тайна.

Затова преди смъртта си Бетовен дава съгласие тялото му да бъде изследвано, за да помогне на бъдещите пациенти с подобни проблеми.

Съхранени са 8 косъма от косата на Бетовен, но само 5 от тях са истински. Те съдържат информация за последните 7 години от живота на композитора, съобщава БНР.

Гените, които учените разкриват, показват, че Бетовен имал склонност към чернодробна цироза, поради определен ген.

Изследването разкрива, че Бетовен е заболял от Хепатит Б, което също засяга черния дроб. Тази комбинация е фатална и причинява чернодробна недостатъчност – причината за смъртта на големия композитор.

Това обяснява защо Бетовен има жълтеничав тен и премахва теориите за отравяне с олово.

Защо Бетовен губи слуха си остава загадка. Неговите писма показват, че той трудно приема загубата и дори размишлява за самоубийство, но след като завърши творчеството си.

Генетичното изследване показва и едно любопитно откритие – Y-хромозомата на Бетовен не съвпада с тази на живите му роднини, което означава, че някъде в миналото е имало изневяра и кръвта на музиканта се е променила.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияСирийски тийнейджър бе спасен в планината, след като се изгубил в опита си да стигне до Австрия по нов миграционен маршрут
следваща статияОблачно и днес. Температурите до 16 градуса