Начало Водещи „Радикална крайна опозиция“: „Възраждане“ по пътя на разцеплението

„Радикална крайна опозиция“: „Възраждане“ по пътя на разцеплението

109
Николай Дренчев
Кадър: БНТ

Миналата седмица в политическите кръгове стана ясно, че партията „Възраждане“ е изправена пред разцепление.

Тази ситуация възникна след избора на председател на Столичния общински съвет (СОС), където общински съветници от „Възраждане“ гласуваха в подкрепа на предложения кандидат от друга политическа партия – ПП-ДБ-СС Цветомир Петров.

Предложен от „Възраждане“ номинираният за председател на СОС, Емил Димитров, получи само три гласа – от него самият, Ивайло Костадинов и Деян Николов.

Останалите съветници от „Възраждане“ обаче предпочетоха да подкрепят кандидата на основния политически опонент на партията.

Групата на „Възраждане“ в Столичния съвет се разпадна след избора на председател

Разделението доведе и до изключването на тримата депутати, които предложили общинските съветници от „Възраждане“ да подкрепят другия кандидат.

Един от тези депутати, Николай Дренчев, се обяви за независим, като се откъсна от партията, като твърди, че това е и инцидент със статута на „Възраждане“ и че предизвикало много въпроси.

Възраждане“ се опитва да се държи като радикална крайна опозиция, нещо, което аз не одобрявах и може би това е фундаменталното различие, което аз мислех, че е нормално в една партия да има различни мнения, които да се балансират“, коментира днес пред БНР изключеният от ПГ на „Възраждане“ депутат Николай Дренчев.

Дренчев беше известен с изявленията си против ваксините срещу Covid-19, въпреки че по-късно се оказа, че е бил ваксиниран. Изключването му от партията е предизвикано от противоречия със статута на самата партия, твърди той.

Според Дренчев обаче, изключването е било извършено в противоречие с правилата на партията, които изискват свикване на Организационния съвет преди предприемане на подобни действия.

След всичко това, политическата подръпа на „Възраждане“ спада, съгласно публичните проучвания на общественото мнение.

Прочетете още новини от Западна Европа

предишна статияКакво представлява новият пакт на ЕС за реформа на предоставянето на убежище и миграцията
следваща статияКой е новият президент на Финландия?