Начало Водещи Радикален ислямист нападна туристи в Париж. Един човек е убит, а двама...

Радикален ислямист нападна туристи в Париж. Един човек е убит, а двама са ранени

144
Париж, Франция
Снимка: БТА

В Париж се случи атака с нож, която уби един човек и рани двама, близо до Айфеловата кула, съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирайки изявления на френския вътрешен министър Жералд Дарманен, предаде БТА.

„Храбри полицаи току-що арестуваха нападател, атакувал минувачи в близост до крайбрежния булевард „Гренел“. Аварийните служби се грижат за тялото на загиналия и за ранените. Моля, избягвайте района“, написа първо в социалната платформа „Екс“ министърът, който отначало съобщи за един ранен.

Дарманен уточни пред медиите, че нападателят е 26-годишен френски гражданин. При залавянето му е използван електрошоков пистолит тип „Тейзър“ (Taser).

Според информация на Франс прес, потвърдена от министъра, нападателят е известен радикален ислямист, страдащ от психично разстройство. Дарманен цитира, че този извършител вече бил осъден на четири години затвор за планиране на нападение през 2016 г.

Нападението се случило в събота около 19:00 ч. местно време (20:00 бълг. вр.) на булеварда по поречието на река Сена „Гренел“, близо до Айфеловата кула. Смъртно ранен е германски гражданин.

Докато е бил преследван от полицаи, нападателят атакува още двама души с чук, преди да бъде задържан. Той крещял „Аллах акбар“ и се оплакал от смъртта на мюсюлмани в Афганистан и Газа. Според по-ранна информация на телевизия Бе Еф Ем чукът е бил и оръжието на убийството.

Прокуратурата на Франция по антитероризма обяви, че за момента не е започнала разследване.

„Нападателят е бил неутрализиран от полицията много бързо. Опитахме се да спасим живота на човека, който загина. По-рано атакуваните хора са туристи“, каза за телевизия Бе Еф Ем доктор Патрик Пелу.

Тази трагедия се случва осем месеца преди летните Олимпийски игри, на които Париж е домакин, и повдига въпроса за сигурността по време на най-голямото спортно събитие в света, забелязва Ройтерс. Управата на френската столица планира невиждана досега церемония по откриването на форума на река Сена, на която се очаква да присъстват 600 000 зрители.

Още международни новини – четете тук

предишна статияИдват валежи от дъжд и сняг
следваща статияБорис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”