Начало Свят Равносметката на Зукърбърг: „Имаме огромен проблем с доверието“

Равносметката на Зукърбърг: „Имаме огромен проблем с доверието“

1103
Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг

През по-голямата част от последната седмица „Фейсбук“ бе въвлечен все по-навътре в скандала, включващ „Кеймбридж Аналитика“ – консултантска фирма, свързана с президентската кампания на Тръмп от 2016 година – и неправилното съхранение и употреба на личните данни на 50 млн.  потребители.

В разгара на дебатите Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на „Фейсбук“, проведе интервю /тук със съкращения/ с репортерите на „Ню йорк Таймс“ Шийра Френкъл и Кевин Руус за развихрилата се полемика и стъпките, които той ще предприеме, за да направи социалната мрежа по-неподатлива на злоупотреби.

Френкъл: Изненада ли Ви реакцията на потребителите след новината, че „Кеймбридж Аналитика“ е имала достъп до този масив от данни?

Зукърбърг: Темата за поверителността винаги е била от голяма важност за потребителя. Нашата най-голяма отговорност е да опазим данните. Ако се замислим какво представлава нашата услуга, най-общо, вие поставяте някакво съдържание в услугата, независимо коя… и   се надявата вашето съдържание да бъде споделено само с хората, с които бихте желали. Когато данни отидат при някой, който не би трябвало да ги получи според правилата на системата, това правилно се превръща в голям проблем и заслужава да се шуми за него.

Руус: Възнамерява ли „Фейсбук“ да уведоми 50-те милиона потребители, чиито данни са изтекли?

Зукърбърг: Да, ще уведомим всички, чиито данни е възможно да са били споделени. Под въпрос е, обаче, дали в системите ни днес  съществува точен запис на това кои са били приятелите ви в онзи ден на осъществения достъп преди три и половина или четири години. По тази причина ние ще бъдем стриктни и ще уведомим всички, чийто данни е възможно да са засегнати, дори и да ни сме установили със сигурност, че това е така. Вероятно ще изготвим инструмент, при който всеки ще може да отиде и да провери дали данните му са били употребени.

Руус: Имате ли предварителна оценка колко приложения ще трябва да разследвате?

Зукърбърг: Ще бъдат хиляди.

Френкъл: Разработчиците на тези приложения бяха ли известени, че ще разследвате?

Зукърбърг: Ще ги потърсим в най-близко бъдеще.

Френкъл: Ще наемате ли още хора за провеждането на това разследване?

Зукърбърг: Да, ще се наложи да разширим екипа си за тази задача.

Руус: Научихме, че „Кеймбридж Аналитика“ е контактувала с „Фейсбук“ и иска преразглеждане на забраната й за достъп до платформата. Мислите ли да разрешите на  „Кеймбридж Аналитика“ да се завърне?

Зукърбърг: Първо трябва да проведем пълен съдебен одит на тази фирма дали още има данни на хора от нашата общност и дали е изтрила всичко, включително вторични данни. Работим по това с регулаторния орган на Великобритания. Със сигурност не обмисляме да им върнем достъпа, докато не сме напълно сигурни, че там не са останали нередности.

Руус: Според съобщенията „Кеймбридж Аналитика“ е имала достъп до данните още през 2015 година. Защо не заподозряхте нищо още тогава?

Зукърбърг: Ами всъщност ние дочухме нещо, мисля, че към края на 2015 г., журналист от „Гардиън“ ни се обади и съобщи това, което току-що казахте. И не беше за „Кеймбридж Аналитика“, а за този предприемач, Александър Коган, който споделял данни с тях. Тогава взехме незабавни мерки и спряхме неговото приложение от платформата. Изискахме от „Кеймбридж Аналитика“ и някои други страни, с които той е споделял данни, да удостоверят официално, че не претежават такава информация и на са я използвали в техни операции. Те дадоха официално уверение. По онова време те ни казаха, че никога не са имали достъп до първични данни от „Фейсбук“ и ние бяхме удовлетворени.

Френкъл: Иска ли ви се да бяхте настоявали за доказателство, че данните са били изтрити.

Зукърбърг: Да, дадоха ни официално уверение, но сега изглежда, че е било фалшиво. Повтарям, досега не сме им провеждали одит и съм чел същете доклади, които и вие, включително на „Ню Йорк Таймс“, според който журналист е виждал доказателства, че притежават данните. Това е достатъчен мотив за нас да започнем да действаме.

Френкъл: Търсите ли активно тези тайнствени брокери на данни, които бяха споменати в новините, и които уж търгуват данни и с други независими изследователи?

Зукърбърг: Да, водим разследване и по това.

Руус: Притеснява ли Ви кампанията „Изтрий „Фейсбук“? Има ли значителен брой хора, които заличават акаунтите си и притеснен ли сте, че това е тенденция?

Зукърбърг: Не мисля, че голям брой хора правят това, но все пак това не е хубаво. Смятам го за силен сигнал, че хората имат проблем с доверието към нас и това е разбираемо. Независимо дали хорат си трият нещата или просто се чувстват некомфортно, когато са във „Фейсбук“, това е голям проблем и ние имаме отговорността да се коригираме.

Френкъл: Какво ще направите в краткосрочен и среднострочен план, за да се чувстват хората по-уверени, че с платформата няма пак да бъде злоупотребено?

Зукърбърг: През 2016 имахме много трудности, включително чужда намеса в избори и фалшивите новини. Добрата новина е, че проблемите на са твърде сложни за решаване.Трудни са, но могат да се вземат мерки да се поречи на злонамерените страни да правят това, което правят. Оптимист съм, защото оттогава имаше много избори, които преминаха по-добре, не на последно място благодарение на новите инструменти, базирани на изкуствен интелект, които построихме след изборите през 2016. Около френските избори по този начин открихме към 30 000 фалшиви акаунта, които смятаме за свързани с руски източници, провеждащи във Франция същата тактика, както на изборита в САЩ през 2016. Успяхме да ги деактивираме…. Вече е много по-сигурно на изборите, но в същото време Русия и други правитлства също разработват още по-усъвършенствани форми на действие.

Руус: Смятате ли, че базовият модел на функциониране на „Фейсбук“, при който потребителите дават данни, използвани от платформата за подпомагане на реклмните експерти и предприемачите по-добре да подбират целевите си групи на пазара, работи добре, предвид това, което вече знаем за рисковете?

Зукърбърг: Това е наистина важен въпрос. Това, което е важно за модела, и което се обединява с нашата мисия, е следното: мисията ни е да построим общност за всички в света и да сближим хората в света. И наистина важната част е да се направи услуга, която всеки може да си позволи… Затова да имаме безплатна услуга, с бизнес модел, основан на рекламата,  е много важно и в съответствие с голямата задача… Така че не смятам, че моделът не ще отмре, защото мисля, че е фундаментално наложително да имаш услуга, която всеки по света може да ползва, и единственият начин за това е тя да е евтина или безплатна.

предишна статияГришо сложи край на лошата си серия и продължава напред в Маями
следваща статияДОКАЗАНО: Пърженото месо вдига кръвното