Начало Водещи ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Свръхточни снимки на „Нептун” засне обсерваторията VLT

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Свръхточни снимки на „Нептун” засне обсерваторията VLT

1913
VLT, Нептун

Обсерваторията на VLT получи свръхточни снимки на Нептун, неотстъпващи по качеството на изображенията с „Хъбъл“, използвайки изкуствени „лазерни“ звезди. Тези изображения и научни данни бяха публикувани на сайта на Европейската южна обсерватория.

„Хъбъл“ и много други орбитални телескопи имат доста скромни размери по стандартите на наземните обсерватории и невинаги могат да направят ясни изображения на далечни планети, галактики и звезди.

Причината за това е много проста – дори и най-чистия и разреден въздух на планините, където са построени най-големите оптични телескопи на света, съдържа много прах, микроби и други частици, разсейващи светлината.

Дълго време учените смятаха, че тези прашинки не могат да бъдат отстранени, поради което изграждането на големи телескопи с огледала, чийто диаметър е няколко десетки метра, се считаше за абсолютна загуба на пари.

Сега физици откриха, че този проблем може да бъде решен, като се наблюдават не реални, а фиктивни звезди в нощното небе, които се „изобразяват“ върху него с помощта на лазерни лъчи с добре дефинирана дължина на вълната и други свойства. Такива лазери, както обяснява научният екип на VLT телескопа, взаимодействат с определени атоми в горните слоеве на атмосферата на Земята и ги карат да блестят така, че да изглеждат като звезди. Наблюдавайки ги с помощта на същите телескопи, можем да запишем „чистия шум“, генериран в атмосферата и да го премахнем от данните на реалните наблюдения.

Само преди две години VLT получи подобно лазерно „оръжие“ и сега учените извършиха пълната корекция на последния от четирите модула на телескопа. След проверка на неговата работа, те получиха първите свръхточни фотографии.

Нептун – планетата, отдалечена от нас 4,3 милиарда километра. Нейният облик оставаше загадка, преди да се приближи сондата „Вояджър 2“ през 1989 г. и преди старта на „Хъбъл“ през 1992 г., който откри почти невидим пръстен на Нептун.

Тези фотографии едва ли ще разкрият нови тайни на осмата планетата в Слънчевата система. От друга страна, лазерните „звезди“ се справят блестящо с възложените им задачи, така че сега VLT може да се използва за детайлни наблюдения на химичния състав и други свойства на близките до нас екзопланети.

предишна статияАПИ: На места пътните настилки са мокри
следваща статияКакво ще се случи с тялото ни, ако пием по чаша вода преди сън