Начало Водещи Първият безпилотен автобус се блъсна в камион (ВИДЕо)

Първият безпилотен автобус се блъсна в камион (ВИДЕо)

873

Първият безпилотен автобус, създаден от френската стартъп компания Navya, се е блъснал в камион в центъра на Лас Вегас, само час, след като е бил въведен в експлоатация. Всички осем пътници са се отървали невредими, съобщава агенция Automedia.

По думите на човек от управата на американския град, инцидентът се е случил по вина на шофьора на камиона, който не успял да спре навреме. Все пак, автономната система на буса отчела присъствието на тежката машина и активирала спирачките, но разстоянието било твърде малко и се стигнало до контакт на двете превозни средства.

Автономният автобус принадлежи на частната транспортна компания Keolis и обслужва маршрут с дължина под километър. Той е оборудван с лазерен радар, GPS приемник и редица камери и датчици, които му помагат да се ориентира в пространството. Освен това, машината поддържа и стандарта за комуникация V2I (vehicle-to-infrasctructure), с помощта на който тя комуникира с обекти, които са част от градската инфраструктура. Така например, безпилотният автобус може да получи актуална информация в реално време от светофарите за трафика по неговия маршрут. Използването на такива машини ще стане част от пробен проект на управата на Лас Вегас за активно внедряване на напълно автоматични транспортни средства в рамките на 12 месеца.

Това не е първият случай, в който безпилотен автомобил става участник в пътен инцидент. През тази пролет, автоматична версия на кросоувъра Volvo XC90, собственост на Uber, катастрофира тежко и се преобърна на пътя. Тогава също се оказа, че виновен за инцидента е шофьор на друг автомобил.

предишна статияБританец влезе в „Гинес“ за полет с летателен костюм (ВИДЕО)
следваща статияПапа Франциск забрани продажбата на цигари във Ватикана