Начало Водещи Първа копка на магистралата „Русе – Велико Търново“

Първа копка на магистралата „Русе – Велико Търново“

159
аутобан, магистралата, път

Изграждането на магистрала „Русе – Велико Търново“ започна със символична първа копка, която беше осъществена в района на Бяла от премиер Николай Денков, министър на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков и заместник-министър на транспорта Димитър Недялков.

„Магистралата „Русе – Велико Търново“ е напълно реална, проектите са почти готови,“ заяви министър Цеков пред журналисти.

„За осемкилометровия участък, който отворихме днес, проектът е одобрен, има разрешение за строеж и са предвидени средства в бюджета,“ посочи той.

Министърът напомни, че проектът се подпомага и с финансиране чрез програмата „Транспортна свързаност“ за периода 2021 – 2027 г.

По въпроса кога ще започне реалното строителство, министър Цеков отговори, че това може да стане веднага след днешната символична първа копка.

„Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се възобнови през пролетта,“ добави министърът.

Той допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец.

„Паралелно с това стартираме проектирането на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, откъдето вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“. Това проектиране е предвидено за следващата година,“ посочи министър Цеков.

Отговаряйки на въпроса кога ще бъде завършена магистралата, Цеков посочи, че това ще стане в рамките на пет години след издаването на разрешенията за строеж.

Проектът на магистралата има обща дължина от 132,84 км и е разделен на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Строителството започва с 7,9-километровата отсечка на магистралата в землището на община Ценово, област Русе. Техническият проект е готов, има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от магистралата продължава изготвянето на технически проекти и подготовката на терена.

Изпълнител на проектирането и строителството на участък 2 – обход на Бяла с дължина 35,4 км, е ДЗЗД „АМ Русе Търново“. Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Лидер Консулт“, като стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“ от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за обхода на Бяла (от км 40+640 до км 76+040) е включен в програма „Транспортна свързаност“ за периода 2021-2027.

Магистралата „Русе – Велико Търново“ започва от Русе и завършва в Дебелец. Трафикът се разделя в посока прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит, включващ две активни и една аварийна пътна лента, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от различни населени места да имат бърз и лесен достъп до магистралата.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияМолебен във всички храмове в страната за здравето на патриарх Неофит
следваща статияПет неподозирани ползи от водната енергия