Начало Водещи Първата болнична вертолетна площадка в София получи регистрация

Първата болнична вертолетна площадка в София получи регистрация

79
Първата болнична вертолетна площадка в София получи регистрация
Снимка: БТА

Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, връчи документите за регистрация на вертолетното летище в болницата „Света Анна“ в София на д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор. Това е първата площадка в столицата, която е регистрирана според европейското и българското законодателство за регистрация на болнични вертолетни летища и ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

Директорът на болницата д-р Славчо Близнаков посочи, че има предистория от преди години за изграждането на площадката и че хеликоптери са кацали там по времето, но сега станал част от цялостна национална система за спешна помощ по въздух. Той сподели, че в миналото са имали около десет спешни случая, в които площадката е била използвана.

Министърът на транспорта и съобщенията, Георги Гвоздейков, увери, че първият хеликоптер ще пристигне на 31 януари, като уточни, че производителят на машината, фирмата „Леонардо“, потвърдил това. Планът предвижда идването на втори хеликоптер в края на юни и трети през декември, както и подадени са осем заявления към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателния администрация“ за лицензиране на болнични хеликоптерни площадки в София и други населени места в страната.

На церемонията присъстваха също заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов и главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия2024: Годината на суперизборите
следваща статияПрокуратурата подхвана министър на Радев за безстопанственост, МВР е ощетено с 81 млн. лв.