Джос Стоун
Британската певица Джос Стоун

Британската певица и автор на песни Джос Стоун направи неформален концерт в столицата на Северна Корея като част от амбициозния си проект да пее във всяка страна по света.

Стоун, която е изнесла изпълнения в повече от 175 страни от началото на своето турне „Цял свят“ преди пет години, пя в бар в Пхенян пред малка група туристи и екскурзоводи в сряда вечер.

31-годишната певица, която в последно време пя в Сирия, Пакистан и Ирак, обяви пътуването си в „Инстаграм“, преди да се качи на самолет за Пхенян.

„Това е прекрасен ден, за да отидете в Северна Корея“, каза тя във видеосъобщение,направено на международното летище на Пекин.

„Скоро ще се качим на самолет, за да отидем до Пхенян…? Място в Северна Корея, така или иначе. Ще бъде забавно“, добави тя.

Стоун каза, че е репетирала традиционната корейска народна песен „Ариранг“ – включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство – за нейната публика в Пхенян.

Посещението бе организирано от Саймън Кокерел, който ръководи „Koryo Tours“, специализирана в пътувания до изолираната страна.

Кокерел описва изпълнението като „неофициален концерт“ и публикува снимки на Стоун, която пее за около 40 туристи и екскурзоводи в бар, който той идентифицира като кинокомплекса „Янгакдо“.

„Нека го направим отново пред хиляди местни фенове в не много далечно бъдеще“, написа той в „Инстаграм“ със снимка на Стоун, заминаваща от столицата на Северна Корея.

Северна Корея рядко позволява на чуждестранни музиканти да изнасят изпълнения за обикновените граждани, макар че миналата година шепа южнокорейски поп артисти бяха поканени в Пхенян поради бързота сближаване на двете страни на Корейския полуостров.

предишна статия„Котешката история“ на Христо Йоцов квартет продължава
следваща статияПак хладен, облачен и дъждовен ден