Начало Свят Православните християни в Русия отбелязват Коледа по Юлиански календар, Путин я посрещна...

Православните християни в Русия отбелязват Коледа по Юлиански календар, Путин я посрещна в църква в Санкт Петербург

1339

Руският президент Владимир Путин посрещна Коледа в църквата „Св. св. Симеон и Ана“ в Санкт Петербург. Православните християни в Русия отбелязват Коледа по Юлиански календар.

По традиция държавният глава празнува Рождество Христово в храм извън Москва. Коледната литургия в столицата започна в 23:00 часа местно време, като руският патриарх Кирил поздрави гражданите на страната с празника.

Литургии бяха отслужени във всички църкви и катедрали в Русия. Според православната традиция вярващите започват празненствата за Коледа в полунощ, след което на следващия ден се събират по домовете си и си разменят подаръци и коледни ястия.

В Русия Рождество Христово се отбелязва 13 дни след католическата Коледа. Руската, грузинската, сръбската, гръцката православни църкви, манастирите в Света гора на полуостров Атон и ортодоксални църкви в Йерусалим празнуват празника на 7 януари по стария Юлиански календар. В началото на 20-ти век Руската православна църква решава да запази Юлианския календар, който изостава с почти две седмици от новия Григориански календар.

предишна статияХърватия: смъртни заплахи срещу журналисти
следваща статияБългарската православна църква почита паметта на свети Йоан Кръстител