Начало Свят Путин подписа указ за призоваване на 150 000 руски наборници

Путин подписа указ за призоваване на 150 000 руски наборници

49
Путин подписа указ за призоваване на 150 000 руски наборници
Снимка: БТА

Годишният пролетен указ за призоваване на около 150 000 наборници в руската армия, с подписа на президента Владимир Путин, беше обявен днес в Москва според традицията, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Постановлението беше публикувано на официалния уебсайт за правна информация.

Наборниците се призовават на 1 април всяка година за служба от 12 месеца. Същият вид призовка се издава и през есента. Министерството на отбраната увери, че те няма да бъдат изпратени на фронта в Украйна, посочило е ДПА.

Според новите правила, които влязоха в сила на 1 януари, гражданите на възраст между 18 и 30 години (освен тези, които навършват 27 години до края на 2023 г., и тези на 28 или 29 години в резерва) ще бъдат призовани за военна служба.

„През периода от 1 април до 15 юли 2024 г., да бъдат призовани 150 000 граждани на Руската федерация, на възраст от 18 до 30 години, които са във възраст за военна служба, координира се в постановлението.“

Президентът директивира също така освобождаването на военнослужещи, чиято служба е изтекла. Местните власти и комисиите за мобилизация трябва да се грижат за прилагането на всички необходими мерки.

Законът за увеличаване на горната възраст за призовка на 30 години започна да действа от 1 януари.

Според Андрей Картаполов, председател на комисията за отбрана в Държавната дума, „гражданите, които през 2023 г. навършат 27 години, стават военнослужещи и не се призовават за военна служба през 2024 г.“

„Тези, които вече са на 28 и 29 години, са вече в резерв“, добави Картаполов.

Служещите в акредитирани IT компании получават отсрочка от призовката за военна служба до навършването на 30 години, споменава ТАСС.

Идеята за промяна на възрастовите граници за призовка беше предложена от министъра на отбраната Сергей Шойгу в края на 2022 г.

Наборниците не могат да бъдат изпращани на военна операция извън Русия и бяха освободени от ограничената мобилизация през 2022 г., когато най-малко 300 000 мъже с военно обучение бяха събрани за участие в Украйна, съобщава Ройтерс. Някои от призованите бяха изпратени на фронта по погрешка.

През септември Путин подписа указ за призовка на 130 000 души за есенната кампания, докато миналата пролет Русия планираше да призове 147 000 души.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДвама души са загинали при инциденти по време на местните избори в Турция
следваща статияПапа Франциск говори във Великденското си обръщение за войните в Украйна и ивицата Газа