Начало Водещи Проучване на „Алфа Рисърч“ разкрива повече оптимизъм за бъдещето сред българите

Проучване на „Алфа Рисърч“ разкрива повече оптимизъм за бъдещето сред българите

129
щастие

Миналата 2023 година беше пълна с предизвикателства, но оценките за нея са по-положителни в сравнение с предходните. Обществото се възстанови от ковид пандемията и се върна към нормалния ритъм на живота. Лидерите и партиите в България се борят с непрекъснати скандали, които допринасят за кризата на доверието към институциите. Извън България, освен Русия-Украйна, избухна и нова война – между Израел и Хамас.

Проучване на „Алфа рисърч“ показва, че много хора считат 2023-та за успешна за тях и техните семейства, въпреки предизвикателствата и промените. Тенденцията показва, че превесът на позитивните над негативните оценки може да се запази и през 2024 година.

Според изследването през настоящата година отрицателните мнения намаляват, а позитивните се увеличават. Най-успешна е 2023 година за най-младите и хората в активна възраст (40-49 години), както и за висшистите и жителите на столицата. Най-неудовлетворени остават пенсионерите и жителите на селата.

Годината за България се оценява като по-добра от предходната от 11%, докато за пет пъти повече анкетирани (55%) си е останала по-лоша. В световен план позитивни са едва 6% от анкетираните, докато 70% са на противоположното мнение. Липса на съществена промяна констатират между една четвърт и една трета от българите.

Според проведеното проучване, очакванията за 2024 година са свързани с убедеността на хората, че те ще се справят по-добре с предизвикателствата в собствения си живот, отколкото ще се преодолеят проблемите пред България и света. Оптимизма за бъдещето се вижда и в оценките за настоящето и очакванията за бъдещето спрямо миналото и следващите поколения.

*Изследването е проведено в периода 22 – 30 ноември 2023 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проведено е сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияНай-накрая: Започна демонтаж на Паметника на Съветската армия
следваща статияПредколеден маратон за приемане на Конституцията: Кои са спорните текстове?