Начало Свят Проучване: Българите вярват в демокрацията, но не вярват, че народът управлява

Проучване: Българите вярват в демокрацията, но не вярват, че народът управлява

39
Проучване на Галъп

Статистика показва, че България е сред топ 5 държави, които подкрепят демокрацията, но не считат, че страната се управлява по волята на народа.

Проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено в 43 държави, разкрива, че 51% от българите смятат демокрацията за най-добрата форма на управление, докато 19% не са съгласни. Около 24% са колебаещи, а 6% не могат да отговорят.

Мнозинството от хората по света смята, че демокрацията е най-добрата система на управление (59%), но има и такива, които не споделят това мнение (14%).

Европейските държави, особено западните, отбелязват по-голямо одобрение на демокрацията (71%) в сравнение с източните (60%). Косово се откроява като една от най-уверените държави в демокрацията като система за управление.

В региони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка положителните нагласи към демокрацията не са толкова силно изразени (около 50%), в сравнение с западните части на света.

В Русия само 22% от хората се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, докато 13% са несъгласни. Третирането на волята на народа като основен начин на управление е в риск.

Макар и изборите да се считат за свободни и честни в някои региони (като Индия, ЕС, Канада и САЩ), в други (като Африка, Западна Азия и Русия) критиките към тях са по-изразени.

Нататъшна информация и новини тук