Начало Новини Протест срещу участието гастрола на оперната певица Ана Нетребко в германски град

Протест срещу участието гастрола на оперната певица Ана Нетребко в германски град

59
Протест срещу участието гастрола на оперната певица Ана Нетребко в германски град

Няколкостотин души участваха в протест срещу гастрола на руската оперна звезда Ана Нетребко в във фестивал в германски град, предаде ДПА.

Протестът се състоя в близост до операта във Висбаден, западно от Франкфурт. По данни на полицията в него са участвали около 400 души. Протестът е протекъл мирно.

Сопраното Нетребко беше критикувана заради пропутинските позиции, които зае след руската инвазия в Украйна, извършена по заповед на руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г.

По време на предходен гастрол на певицата във Висбаден миналия месец май отново имаше протести срещу нея.

А преди броени дни концерт в швейцарския град Люцерн, предвиден за 1 юни, беше анулиран заради планираното участие на Нетребко в него. Анулирането е станало след натиск от страна на местните власти.

Ана Нетребко има освен руско, и американско гражданство. В близкото минало нейни участия в редица концерти и оперни изяви в западни страни беше анулирано. Мениджърката на Нетребко казаа, че тя публично е разкритикувала войната в Украйна.  

Постепенно отново започнаха да се отправят покани към оперната прима, в това число концерт в операта в Берлин през септември и участие в бала в операта във Виена през февруари.