Начало Здраве Пропускане на закуската – защо не бива да го правите

Пропускане на закуската – защо не бива да го правите

1581
закуска

Закуската е най-важното хранене за деня, но голяма част от нас го пропускат. Основната причина за това е, че някои хора стават твърде късно и нямат време да минат през банята, камо ли да хапнат, пише Tialoto. Пропускането на закуската 1-2 пъти е допустимо, но когато стане всеки ден, не е полезно за организма.

В социалните мрежи има спорове за това дали трябва да закусваме или не. Лекарите и специалистите по хранене обаче са категорични, че закуската не бива да се подминава. Те уточняват, че за да е здравословна и балансирана, сутрин трябва да приемаме плодове и зеленчуци, белтъчини и пълнозърнести култури.

Ето няколко основни причини, поради които не бива да пропускаме закуската:

Дава ни енергия

Между 6 и 8 часа, а понякога и повече, ние спим и тялото ни не получава никаква храна. След като се събудим, се нуждаем от енергия и трябва да си я набавим чрез закуската. Когато тя липсва, стомахът ни е празен и може да се раздразни от кафето, което сме изпили, за да сме по-свежи.

Закуската трябва да даде на тялото витамини, минерали и други микроелементи, които му дават сили до идването на обяда.

Ако не закусите, има риск да прекалите с яденето на обяд, защото сте много гладни и искате да си наваксате пропуснатото. Ако хапнете мюсли или плодове на закуска, на обяд може и да нямате нужда от нещо сладко. По думите на лекарите, здравословният навик да закусвате предотвратява тъпченето в останалата част на деня.

Подобрява мисловната дейност и концентрацията

Ако всяка сутрин ставате в последния момент и нямате време за вкусна закуска, отивате на работа разконцентрирани и нямате желание за нищо. Това не бива да се случва. По-добре си легнете навреме, за да се наспите и да имате време да закусите. Балансираното хранене сутрин има и друго предимство – подобрява работата на мозъка.

Повдига настроението

Изследвания показват, че хората, които не закусват, са с по-лошо настроение и се държат негативно с обкръжението си, в сравнение с тези, които са отделили време за похапване сутринта.

предишна статия4 причини, поради които не можете да свалите мазнини
следваща статияСутрешни превалявания днес, слънчево време следобед