Начало Свят Пропалестинските протести в университети в САЩ се разрастват

Пропалестинските протести в университети в САЩ се разрастват

34
Пропалестински протести в САЩ
Снимка: БТА

Протестите в подкрепа на Палестина, които започнаха от Колумбийския университет на 17 април, са обхванали не само Съединените щати, но се разпростират и в Европа.

Университетите са под напрежение във връзка с приближаващия край на семестъра и предстоящите церемонии по завършване, като полицията се сблъсква все по-често със студентите.

Броят на задържаните по цялата страна вече наближава 1000.

В университета в Тексас, Остин, поне 40 души бяха задържани вчера, съобщава БНР. Служители за сигурността извличат и задържат демонстрантите един по един.

Против тях е използван остър спрей.

Университетът на Южна Калифорния отмени церемониите си поради протестите.

Напрежението продължава и в Харвард, Университета на Пенсилвания, Йейл и други места.

Освен исканията си за спиране на финансовите инвестиции в компании, продаващи оръжия на Израел, студенти и преподаватели настояват и за амнистия за задържаните протестиращи.

В Колумбийския университет са внесени колективни искове от еврейски студенти, твърдейки, че университетът е нарушил договорът си като не е осигурил безопасна образователна среда, и настояват за бързи съдебни действия.

Правният екип, представляващ пропалестински студенти, изисква службата за граждански права на Министерството на образованието в САЩ да разследва спазването на Закона за гражданските права от 1964 година по отношение на третирането на студентите.

Вижте още международни новини тук