Начало България Прокуратурата и МВР започват проверки на болниците

Прокуратурата и МВР започват проверки на болниците

821
болниците

Министерството на здравеопазването, на вътрешните работи и прокуратурата започват проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения. Един от приоритетите на правителството е повишаване ефективността на разходването на средствата и спирането на порочните практики, с които се лишават българските данъкоплатци от това да се повиши качеството на лечението на пациентите. Това заяви на брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

„Поставих си за цел да превърна проверките и то съвместно с другите институции в нашата страна в системен подход. Искам това да е признак на прозрачност в нашата работа, дейност, която ще обхване всички участници в здравноосигурителната дейност в страната. Започваме съвместно проверките”, уточни Ананиев.

Той подчерта още, че те ще бъдат направени за всички болници без изключение. Ще бъдат следвани определени процедури и правила, „без да се правят чадъри за този или онзи, като целта ни е да открием онези практики, онова източване на НЗОК, което намалява ресурса за лечението на българските граждани”.

„Всяка една от трите институции има своите компетенции правомощия и когато обединим всички тези компетенции и правомощия, ние можем да стигнем до по-добър резултат. Проверки ще бъдат направени във всички области, които се финансират от публичния фонд на НЗОК – лекарства, болници, извънболнична помощ”, каза още Ананиев.

Повод за брифинга стана акция, осъществена преди три дни, в която бе разкрита схема за незаконен износ на лекарства от български лечебни заведения в чужбина. Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната. Участвалите в схемата са изписвали платени от НЗОК лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина. В други случаи скъпи препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора.

Вчера от Комитета по здравеопазване към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излязоха с позиция, с която се обявиха категорично в подкрепа на действията на държавата срещу нелегалния износ на лекарства.

предишна статияБрижит Макрон кръсти първото бебе панда, родило се във Франция (ВИДЕО)
следваща статияПолицай задържа с ръце падащ от мост микробус и спаси живота на шофьора