Начало България Проект на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще" ...

Проект на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще" Военноморското училище във Варна ще работи по проекти на Европейския фонд за морско дело и рибарство

49
Проект на БТА "Европа на Балканите: Общо бъдеще"
                                                                                                Военноморското училище във Варна ще работи по проекти на Европейския фонд за морско дело и рибарство

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ –  Варна (ВВМУ) разработва проекти за финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство, като до два месеца се очаква и официалната информация за стартиране на проект. Това каза проф. Мирослав Цветков, капитан I ранг и началник на „Научна секция“ във ВВМУ, по време на Регионалната конференция „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на БТА във Варна. По думите на проф. Цветков, той ще е свързан с възможностите за развитие на аквакултури в изключителната икономическа зона на България.

Той представи работата на учебното заведение, като говори и за най-голямата лаборатория за космически изследвания в България, открита в края на месец февруари във ВВМУ.  Капитан I ранг проф. Мирослав Цветков представи и работата на ВВМУ с някои европейски агенции и различни проектни инициативи, които се изпълняват с европейско финансиране. 

Той наблегна на работата на учебното заведение с двете европейски агенции, свързани с Космоса – Европейската агенция за космическата програма на Европейски съюз (ЕС) и Европейската космическа агенция, като допълни, че има вече и изпълнени проекти, свързани с наблюдението на земята от Космоса, както и най-различни дейности, като екология, корабен трафик, наблюдение на откритите морски пространства, наблюдение на бреговата зона и други.  

Професор Цветков разказа още, че с новата лаборатория ВВМУ навлиза и в дейността, свързана с изграждането на космическа инфраструктура, а именно интегриране на така наречените малки сателити – с тегло до около 35 килограма. „Студентите и курсантите, които преминат това обучение, ще имат възможност да практикуват този букет от професии, свързани с космическата инфраструктура“, каза професорът. Той посочи, че други студенти ще бъдат обучени за работа след изстрелването на сателита в Космоса, като те ще следят за заемането на съответната орбита, извършване на всички телеметрични дейности, свързани с контрола, както и с подмяна на софтуера, който управлява самият сателит. 

Капитан I ранг проф. Мирослав Цветков обобщи и работата на учебното заведение по серия проекти по програма „Хоризонт 2020“, като открои проекта „Марс план“. По думите му става въпрос за трансграничен проект за морско пространствено планиране. Работили са и по проекти, свързани с морската екология, като са изградени няколко центъра, свързани с наблюдението на морските пространства и бреговата зона, морска сигурност и кибер сигурност, както и по програма „Еразъм“, стана известно от думите на Мирослав Цветков.

предишна статияБлизо 740 мигранти са пристигнали на острова само тази седмица Над 260 мигранти са спасени днес край бреговете на Кипър
следваща статияДАНС влезе в Агенция „Митници“, има задържани