Рядка маска и шлем на Дарт Вейдър, носени в един от ранните филми за „Междузвездни войни“, излизат на търг в Лос Анджелис по-късно този месец, заедно с очилата-емблема на Хари Потър.

Два костюма „Титаник“, носени от звездите Кейт Уинслет и Леонардо Ди Каприо, заедно с костюм Дороти от „Магьосникът от Оз“ също са предложени за продажба от аукционерите „Профили в историята“.

С прогнозна цена от 250 000 до 450 000 долара, комплектът маска и шлем на Дарт Вейдър може да донесе една от най-добрите цени за предмет с колекционерска стойност от „Междузвездни войни“.

Аукционната къща заяви, че емблематичната маска и шлем са били носени на снимачната площадка на „Империята отвръща на удара“ от британския актьор Дейвид Проуз, който физически изигра злодея за първите три филма в научнофантастичната сага. Гласът на Дарт Вейдър бе осигурен от актьора Джеймс Ърл Джоунс.

„Всичко от оригиналната трилогия е изключително трудно да се намери“, казва Брайън Чайнс, ръководител на връзките с изпращачи в „Профили в историята“.

Сегашната най-висока цена за всякакви сувенири от „Междузвездни войни“ се държи от 35-милиметровата камера, използвана от режисьора Джордж Лукас за заснемане на първия филм от „Междузвездни войни“ от 1977 г. Той събра 625 000 долара на търг през 2011 г. в Бевърли Хилс, Калифорния.

Търгът с 940 позиции включва също предмети от „Alien“, „King Kong“, „Star Trek“ и „Moonraker“ и ще се проведе в Лос Анджелис на 25 и 26 септември. Очаква се да се получат приходи общо около 10 долара млн.

предишна статияПочина американският певец и композитор Еди Мъни
следваща статияОще един топъл летен ден без превалявания