Начало Свят Продават „Божието писмо“ на Айнщайн за 1.5 млн. долара

Продават „Божието писмо“ на Айнщайн за 1.5 млн. долара

3560
Айнщайн

Ръкописно писмо на Алберт Айнщайн може да бъде продадено на търг за над 1.5 млн. долара.

То се състои от страница и половина и е известно като „Божието писмо“, тъй като в него ученият е изразил своите мисли за религията, Бога и смисъла на съществуването, съобщава Profit.

Писмото е написано на немски една година преди смъртта на гения през 1955 г.

То е адресирано до религиозен философ Ерик Гуткинд, след като Айнщайн прочита книгата му Choose Life: The Biblical Call to Revolt.

„Думата Бог за мен не е нищо друго освен изражение и продукт на човешките слабости, а Библията е колекция от ценни, но все пак по-скоро примитивни легенди“, пише физикът, който е най-популярен със своята теория за относителността.

„Никакво тълкуване, без значение колко умело, може (за мен) да промени нещо по въпроса,“ допълва той.

В друго свое писмо, написано през март 1954 г., той посочва: „Ако в мен има нещо, което може да се нарече религиозно, това е неограниченото възхищение от структурата на света, доколкото нашата наука може да я разкрие“.

„Божието писмо“ стана публично известно през 2008 г., когато беше продадено за пръв път на търг за 400 000 долара. Дотогава вероятно е било притежание на семейство Гуткинд.

То беше пуснато за кратко на търг на eBay през 2012 г., но не беше продадено. Същият собственик продава писмото сега чрез аукционна къща Christie’s. За него се знае само, че е „запален колекционер на научни ръкописи“.

Търгът ще се състои в Ню Йорк на 4 декември.

предишна статия6 ползи за здравето ви от мързела
следваща статияТри месеца затвор, ако проверяваш телефона на половинката