Начало България При предсрочни избори: Служебен кабинет на ГЕРБ или ДПС, за вот „2...

При предсрочни избори: Служебен кабинет на ГЕРБ или ДПС, за вот „2 в 1“ не остава време

54
Избори
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

След оттеглянето на премиерската кандидатура на Мария Габриел, предсрочните парламентарни избори изглеждат все по-вероятни.

Президентът Румен Радев очаква акт от парламента, който да официализира несъставянето на правителство след първия мандат. Това ще доведе до нови консултации и възможни трети проучващ мандат за съставяне на кабинет.

След ПП-ДБ, на ред за получаване на мандат са ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН.

Мария Габриел подаде заявление в НС за отказ от кабинет

Въпросът е дали изборите „2 в 1“ ще успеят да бъдат насрочени в правилния срок.

Президентът все още не е установил датата за европейските парламентарни избори, но се предполага, че те ще се проведат на 9-и юни, както в повечето държави-членки на ЕС.

За да се проведат едновременно изборите за Народно събрание и европейски парламент, конституционната процедура с мандатите трябва да бъде завъртяна до 8-и април. Въпросът е дали времето ще бъде достатъчно.

За втория мандат ПП-ДБ има седмичен период да го върнат. Те могат да го направят веднага, като вземат предвид желанията на ГЕРБ и ДПС за предсрочни избори.

За третия мандат няма зададен срок, в който да бъде върнат. Някои партии вече заявиха намерението си за участие в предстоящи избори.

Ако партиите в парламента се съгласят за избори „2 в 1“, процедурата с президента ще трябва да бъде ускорена, но решението за насрочването на изборите е изцяло в неговите ръце.

Според Конституцията:

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Това предвижда технически временен период за консултации и образуване на служебно правителство, преди да бъдат насрочени нови избори в двумесечен срок.

При нови избори: Хора на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са единствените варианти за служебен премиер по „домова книга“

Изглежда, че предстоящото служебно правителство ще бъде доминирано от кадри на ГЕРБ и ДПС.

предишна статияАНКЕТА: Какво предпочитате – да има съвместно правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС или нови избори?
следваща статияПри предсрочни избори: Служебен кабинет на ГЕРБ или ДПС, за вот „2 в 1“ не остава време