Начало Свят При израелската военна операция в болница „Аш Шифа“ в Газа е убит...

При израелската военна операция в болница „Аш Шифа“ в Газа е убит третият човек в йерархията на „Хамас“

34
Израелски войници пред болницата
Израелски войници пред болницата „Аш Шифа“ в град Газа/ Снимка: БТА

Израелската армия съобщи, че извърши успешна операция, при която унищожи много палестински бойци и задържа над 200 души в най-големия болничен комплекс в Газа – болницата „Аш Шифа“.

Войските на Израел започнаха операция срещу болницата „Аш Шифа“, която е най-голямата в Газа и според тях е използвана от „високопоставени терористи“ от движението „Хамас“. Хиляди цивилни, които се опитват да избягат от битките, са намерили закрила в този медицински център. Израелската армия призова цивилното население да напусне болницата.

САЩ потвърдиха убийството на заместник-ръководителя на военното крило на „Хамас“ – Маруан Иса. Той е най-високопоставеният представител на движението, който е бил убит от израелските войски в Газа преди почти половин година.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари заяви, че „са унищожени над 20 терористи в болницата и още над 20 в околността и са задържани над 200 предполагаеми терористи“.

Министерството на здравеопазването в Газа, което е под контрола на „Хамас“, съобщи за „десетки убити и ранени“, главно цивилни, по време на военната операция на Израел в болницата „Аш Шифа“, но не уточни точни числа.

Телевизията „Ал Джазира“ твърди, че израелските войски арестуваха един от техните репортери

Катарската телевизия „Ал Джазира“ обвини израелската армия в пребиването и задържането на един от техните журналисти – Исмаил Алгул, по време на операцията на израелските войски срещу болницата „Аш Шифа“ в Газа.

Предишната вечер „Ал Джазира“ съобщи, че репортерът е бил освободен.

Източник от „Ал Джазира“ разкри, че освен Алгул, арестувани са още петима журналисти, включително операторът на Алгул, и че един израелски танк унищожил техния автомобил.

Телевизията изиска бързото освобождаване на кореспондента и останалите арестувани журналисти. САЩ, като близък съюзник на Израел, изразиха загриженост и поискаха допълнителна информация от израелското правителство.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател заяви, че журналистите играят важна роля в конфликтите и не бива да бъдат обект на нападения, за да бъде заглушен техния глас.

През февруари „Ал Джазира“ обвини Израел в системни атаки срещу техните служители в Газа. Според Комитета за защита на журналистите, от началото на войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври, са убити поне 95 журналисти, от които 90 са палестинци. Двама журналисти на „Ал Джазира“ са загинали в Газа след 7 октомври, а ръководителят на офиса на телевизията в анклава е бил ранен.

Още международни новини – четете тук

предишна статияНастимир Ананиев: Принцесата и граховото зърно! Борисов не иска Габриел, но държи да изглежда, че ПП-ДБ са виновни
следваща статияЕдинайсет румънски граждани и членове на техните семейства бяха евакуирани от ивицата Газа