дете, екран, компютър

Ново проучване на психолози и лекари в Канада установи, че увеличеното време пред екрана при малките деца може да доведе до проблеми с развитието им, съобщи Fox17.

Учените са изследвали 2441 майки и деца с по-високи нива на прекарано пред екрана време за деца на възраст 24 и 36 месеца. След това изследователите са изследвали резултатите от тестовете за развитието при деца на възраст 36 и 60 месеца.

Проучването установи, че децата на 24-месечна възраст наблюдават средно по 17 часа телевизия на седмица, 36-месечните деца гледат 25 часа седмично, а 36-месечните деца гледат 11 часа седмично. Усреднените стойности показват, че децата в САЩ стоят пред екрана по 2 часа и 19 минути всеки ден.

За всяка възрастова група децата с увеличено време пред екрана показват по-лоши резултати при тестове за развитие, когато достигнат следващата възрастова група. Оценките за развитие включват комуникация, двигателно-опорния апарат, сръчност, решаване на проблеми и лични социални умения.

Според заключенията на учените, при престой доста над препоръчания 1 час дневно пред екрана, около една четвърт от децата не са се развили до готовност да ходят на училище, а тенденцията е паралелна с увеличаването на времето за използване на екрана от деца.

Изследователите твърдят, че констатациите показват, че педиатрите и родителите трябва да дават насоки и да разполагат с планове за създаване на по-здравословен баланс в живота на децата и намаляване на времето пред екрана.

предишна статияКарди Би: „Оскарите за порнофилм“ ме вълнуват повече от наградите „Грами“
следваща статияЛеко затопляне, придружено с продължаващи валежи