Начало Спорт Преодолими съперници за България на световното по волей

Преодолими съперници за България на световното по волей

1070

Мъжкият национален отбор ще играе с Полша, Иран, Куба, Финландия и Пуерто Рико в груповата фаза на световното първенство по волейбол през 2018-а г. Това отреди тегленият преди минути жребий във Флоренция.

Съставът на селекционера Пламен Константинов е водач в Група D и ще изиграе всичките си срещи в зала „Конгресна“ във Варна. В Група B, срещите от която ще се проведат в „Булстрад Арена“ в Русе, жребият събра Бразилия, Канада, Франция, Египет, Китай и Холандия.

Първите срещи ще се изиграят на 10-и септември, а 20 дни по-късно е финалът в Торино.

Преди същинския жребий Христо Златанов, който бе дългогодишен национал на Италия и се отказа от волейбола в края на миналия сезон, бе отличен за цялостен приноса заедно със съотборника си в Пиаченца Самуеле Папи.

Предварително четири отбора – Италия и България като домакини, Бразилия и САЩ като лидери в световната ранглиста на Международната федерация (ФИВБ), бяха определени за водачи на предварителните групи. Италианците са избрали да бъдат начело на А, а България -на D. Освен това следващите 4 отбора в ранглистата бяха разпределени в групите по т.нар. „система на змиорката“, която познаваме от големите турнири, включително и Олимпийските игри. Така Полша, която е №3 в света, попадна в Група D при българските „лъвове“. При „Скуадра адзура“ в Група А ще бъде Аржентина, олимпийските шампиони от Бразилия ще бъдат в Група В с Канада, а в Група С ще са САЩ и Русия.

Останалите 16 тима, които се класираха за Мондиала, бяха разпределени в 4 урни по 4 отбора според мястото си в световната ранглиста. От възможните съперници в урна 1 домакините от Италия и България имаха сравнително добър късмет. На „адзурите“ им се паднаха Япония, а на българските „трикольори“ – Иран. От по-силните противници Франция попадна в Група В при „Селесао“ и Канада, а Сърбия в Група С при САЩ и европейския шампион Русия.

Форматът на Мондиал 2018 ще бъде почти същия като преди 4 години на първенството в Полша. В първата фаза ще има 4 групи по 6 отбора във всяка. Първите 4 от всяка група или тоест 16 тима ще продължат напред, където ще формират нови 4 групи по 4 отбора. От тях 6 отбора ще сформират последните 2 групи от 3 тима, а от там ще се образуват полуфиналите на кръст и мачовете за медалите.

Разпределение на групите за Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година:

Група А (Флоренция и Рим):

Италия (домакин)
Аржентина
Япония
Белгия
Словения
Доминиканска република

Група В (Русе):

Бразилия
Канада
Франция
Египет
Китай
Холандия

Група С (Бари):

САЩ
Русия
Сърбия
Австралия
Тунис
Камерун

Група D (Варна):

БЪЛГАРИЯ (домакин)
Полша
Иран
Куба
Финландия
Пуерто Рико

предишна статияДОЙЧЕ ВЕЛЕ: След Хага: когато се успокоят югославските страсти
следваща статияСветовен ден за борба срещу ХИВ/СПИН