Начало България Президентът чака решение на парламента преди да връчи втория мандат

Президентът чака решение на парламента преди да връчи втория мандат

49
Румен Радев
Румен Радев

По думите на прессекретариата на президента Румен Радев, е необходим акт от Народното събрание за избор на министър-председател и отказ от кандидата. Тези коментари бяха направени в интервю за БНР.

След като Народното събрание вземе решение, президентът може да предостави втори мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Вторият мандат се дава на кандидат за министър-председател от втората парламентарна група – тази на коалицията ПП-ДБ.

Днес сутринта Мария Габриел официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да състави кабинет, като подаде заявление в парламента. Сега се очаква изявление от страна на ПП-ДБ, но датата все още не е ясна.

Снощи Николай Денков, като оставащ премиер, призова ГЕРБ-СДС да продължи управлението за още 9 месеца със същия кабинет и Мария Габриел като премиер, докато влезе в Шенгенското пространство и еврозоната.

ГЕРБ-СДС внесе проект на решение, че мандатът за съставяне на правителство с Мария Габриел е неуспешен. Това е отразено в интернет страницата на парламента. Вносител на решението е Теменужка Петкова, заместник-председател на ПГ ГЕРБ-СДС.

Парламентът ще заседава извънредно утре, за да гласува отказа на Мария Габриел от премиерския пост. Така подсказва разпореждането на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Заседанието започва в 10 часа и единствената точка в дневния ред е тази.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПрезидентът ще изчака решение на парламента преди да връчи втория мандат
следваща статияАтентатът в Москва предизвика поредица от взаимни обвинения между Русия и Украйна