Начало Водещи Президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии

Президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии

44
Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще проведе консултации днес с парламентарно представените партии в 49-то Народно събрание от 9:30 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев е готов с проектокабинета и ще го представи на президента Румен Радев. Тогава ще станат ясни и имената на бъдещите служебни министри.

Срещите са в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията. Според този текст президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

На 30 март президентът възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, подчерта тогава държавният глава и заяви, че нито директно, нито косвено ще участва в съставянето на правителство.

Още новини от деня – може да прочетете тук

предишна статияПредседателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" инж. Стефан Чайков за БТА: Пътните строители очакват от властта да запази приоритетите в изграждането на инфраструктурните обекти
следваща статияЗеленски нарече неприемливо колебанието на Запада относно помощта за Украйна