Начало Новини Представяне на списание ЛИК – "Българската следа в Космоса" ...

Представяне на списание ЛИК – "Българската следа в Космоса" Априлският брой на списание ЛИК беше представен онлайн и в Националния пресклуб на БТА в Скопие

44
Представяне на списание ЛИК - "Българската следа в Космоса"
                                                                                                Априлският брой на списание ЛИК беше представен онлайн и в Националния пресклуб на БТА в Скопие

На представянето на априлския брой на списание ЛИК на тема „Българската следа в Космоса”, осъществено във всички пресклубове на БТА в страната и чужбина, в пресклуба на БТА в Скопие присъстваха първият секретар, отговарящ за културата в посолството на България в Република Северна Македония Елена Слатинска-Ованезова, вторият секретар и пресаташе на дипломатическата ни мисия в Скопие Рени Иванова, директорът на  съботно-неделното училище ”Здравей” Илияна Атанасова и три от 150-те деца и кандидат-студенти, възпитаници на училището.

Фактите, поднесени по време на представянето предизвикаха разговор между присъстващите, за лични впечатления и изживявания, свързани с Космоса и космонавтиката. Елена Слатинска-Ованезова разказа за посещенията, по време на мандата й в посолството на България в Украйна, в музея на конструктора на ракетна и космическа техника Сергей Корольов, в който за пръв път е видяла прословутите български „космически” храни, редом с изложените различни предмети от живота на космонавтите, от космическите станции и макети на ракети. 

„Хубаво е, че БТА, като обществена медия, има отговорност и към образователната роля, която има, защото младото поколение вероятно не знае голяма част от фактите, които чухме днес и които могат да бъдат прочетени в новото издание на ЛИК”, посочи Слатинска. 

Илияна Атанасова разказа, че в извънкласните дейности на българското неделно училище „Здравей” запознават децата със 100-те най-известни български личности, като сред тях, разбира се е  Георги Иванов, но за децата изключително впечатляващ е бил музеят за космонавтиката в Ковачевица, който са посетили по време на детски лагер през 2019 г, в който са присъствали и космическите храни, униформи, скафандри, значки. 

„В малкото часове, с които разполагаме в училището ние наблягаме на патриотизма, историята, природните забележителности, но това, което чухме беше изключително интересно и децата трябва да знаят повече, защото това е също добавя самочувствие, формира родолюбие, но и любов към науката”, каза Атанасова.

С мечта за Космоса се е завърнала от Измир и братовчедка на Рени Иванова, която сама е написала есе за космонавтиката, благодарение на което е била включена в българската група деца посетили Космически лагер по модел на НАСА в Измир, открит през 2000 г., в който децата могат да тестват различни видове симулатори, така че да усетят какво е да си в безтегловност. 

„Българската следа в Космоса“ е темата на априлския брой на списание ЛИК, а изданието е по повод 45-ата годишнина от полета в околоземна орбита на първия български космонавт Георги Иванов, която се навърши на 10 април.

предишна статияОлимпиакос (Пирея) спечели младежката Шампионска лига по футбол след категорична победа над Милан
следваща статияСветият синод определи листата за избора на нов Сливенски митрополит