Начало Новини Председателката на ЕК коментира поведението на германска крайнодясна партия във връзка с...

Председателката на ЕК коментира поведението на германска крайнодясна партия във връзка с обвинения срещу евродепутат

59
Председателката на ЕК коментира поведението на германска крайнодясна партия във връзка с обвинения срещу евродепутат

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира днес поведението на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ), която откри предизборната си кампания за юнските избори за Европейски парламент, предаде ДПА, като поясни, че партийните прояви са били засенчени от шпионски скандали и подозрения за купуване на чуждо влияние.

Водещият кандидат на АзГ Максимилан Кра, който е евродепутат, пропусна старта на кампанията вчера, по-малко от седмица след като негов близък сътрудник бе арестуван по обвинения в шпионаж в полза на Китай.

ДПА посочва, че понастоящем срещу самия Кра се води предварително разследване от германската прокуратура за предполагаемо получаване на плащания от Русия и Китай и се проверява дали тези плащания са повлияли на работата му в ЕП.

„Първо предпазен от ръководството, а след това скрит от ръководството – какво ще кажете АзГ най-накрая да излезе и да каже истината?“, попита Фон дер Лайен днес на проява с представители на младежката организация на десноцентристкия германски Християндемократически съюз (ХДС)  в град Аахен.

ДПА отбелязва, че лидерите на АзГ са решили да бъдат солидарни с Кра въпреки скандала, но са отстранили името му от афиша за събитието, с което бе открита предизборната кампания на крайнодясната партия.

Фон дер Лайен разкритикува и предложението на АзГ Германия да се отдели от ЕС. Ако това се случи, германската икономика ще пострада сериозно, заяви председателката на ЕК, като се позова на изследване на Германския икономически институт.

Според изчисленията на института така нареченият „Декзит“ (от от Deutschland – Германия на немски език, и Exit – напускане на английски) би коствал 10% от БВП на страната, отбеляза Фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

 

предишна статияСъстезателите от клуб Кодокан спечелиха четири титли във втория ден на Държавното първенство по джудо за младежи и девойки в Пазарджик
следваща статияСлед 2012 г. бе въведена ацелуларната ваксина против коклюш, която има по-кратък ефект, но и по-малко странични ефекти, каза Галя Кондева