Начало Свят Преговорите с Израел и Хамас са в задънена улица. Тежка ли е...

Преговорите с Израел и Хамас са в задънена улица. Тежка ли е за Катар ролята на медиатор

29
Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани

След началото на конфликта в Близкия Изток, Катар пое ролята на посредник между Израел и Хамас, но преговорите са затруднени. Емирството се опитва да промени подхода си към радикалните ислямисти.

Според информация на германската обществена телевизия АРД, Катар започна да се съмнява в своята роля в конфликта в Близкия изток. Вместо да постига успехи, емирството е изправено пред критики от няколко страни. Преговорите, започнали след атаките на Хамас през октомври 2023 година, са блокирани, като премиерът и външен министър на Катар изрази разочарование от използването на посредничеството за политически цели.

Изчерпано търпение на Катар

За емирството, което подкрепя и Израел, и Хамас, вече не е приятно да бъде критикувано от всички страни. Катар желае да преразгледа своята роля в конфликта, докато Хамас се явява като неизпълнена задача в тази посредническа роля.

Сигнали за промяна

Според политическите анализи Емирството се опитва да си намери нова позиция, докато Хамас разглежда възможности за преместване на своите политически офиси от Катар в Оман, Египет или Турция. С това действие, Катар може да предаде посредничеството на Турция, която в момента активно се опитва да се закрепи като медиатор между Израел и Хамас.

Загрижености за финансовата подкрепа

Макар и Катар да позволява на лидерите на Хамас да останат в емирството, финансовата подкрепа може да стане проблем за организацията, ако бъде преместена в друга страна. Това означава, че ислямистите може да продължат да остават в Катар, въпреки нарастващите притеснения за посредническата роля на емирството.

Катар се опитва да бъде медиатор в конфликта, но този процес може да се окаже тежък за държавата, като липсата на реални успехи подлага регионалните лидери на значително напрежение. Целта на емирството е да се представи като посредник за мир, но дали ще успее в това усилие, остава да се види.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

предишна статияБлизо 2 милиона румънци празнуват имен ден днес Жителите на Букурещ посрещнаха Цветница с процесия на цветята и базар за ръчно изработени предмети
следваща статияПреговорите с Израел и Хамас са в задънена улица. Тежка ли е за Катар ролята на медиатор