Начало Водещи Празниците повишават риска от инфаркт, доказаха учени

Празниците повишават риска от инфаркт, доказаха учени

963
празник, празненства

В навечерието на новогодишните и други празници значително нараства рискът от инфаркти заради емоционалния стрес, установиха шведски учени, за което съобщи телевизия Ей би си нюз (ABC News).

Изследователите изучиха над 283 000 случая на инфаркта на миокарда в Швеция през периода 1998-2013 години. Установени бяха множество инфаркти пред Рождество Христово, Нова Година, а също по време на големи спортни събития, включително шампионатите по футбол в Европа и света и Олимпийските игри.

Оказва се, че през новогодишните празници, включително в навечерието на Рождество Христово, а също през летните почивки рискът от инфаркт на миокарда е ставал максимален. По време обаче на Великден не се наблюдава повишена вероятност от нарушения на сърдечно-съдовата система. Най-често сърдечните пристъпи били наблюдавани в понеделник и рано сутринта. Най-много от инфаркти са пострадали хора над 75-годишна възраст, а също с диабет и исхемична болест на сърцето.

Пред януари 2017 г. британски здравни експерти настояваха да се забрани акцията с коледния тир Кока-кола, защото той пропагандира нездравословното хранене.

предишна статияКолко мандарини можете да изядете на ден
следваща статияПразнуваме Деня на Бащата